... / ... / ... / ... / Luchtweg / Behandeling van luchtwegstenose bij kinderen

Behandeling van luchtwegstenose bij kinderen

De uitkomst van operaties bij kinderen zijn onlangs op een rijtje gezet en wat blijkt: de resultaten zijn uitstekend!

Luchtweg stenose
Een vernauwing in de luchtpijp ("trachea") noemen we een stenose van de luchtpijp, of tracheastenose. Deze vernauwing kan aangeboren zijn, maar meestal is dit het gevolg van een intubatie, waarbij een beademingsbuisje in de luchtpijp gebracht is. In het geval van een ernstige luchtweg stenose zijn patiënten afhankelijk van een tracheastoma: een gat in de luchtpijp waar een zogenaamde tracheacanule in zit waar patiënten door kunnen ademen. Voornamelijk bij kinderen is het hebben van zo'n tracheacanule een grote belasting, zowel voor het kind maar zeker ook voor de ouders/ verzorgers die te allen tijde paraat moeten staan voor de verzorging.
Al sinds jaar en dag zijn de KNO artsen in het Sophia Kinderziekenhuis betrokken bij de behandeling van luchtweg stenoses bij kinderen. Het doel van de operatie is om de vernauwing te verruimen of op te heffen zodat de kinderen meer lucht krijgen en niet meer afhankelijk zijn van een tracheostoma. Hierbij kan een deel van de luchtpijp worden verwijderd (de zogenaamde cricotracheale resectie (CTR)) of kan de luchtweg worden verruimd door gebruik te maken van eigen rib kraakbeen (de zogenaamde laryngotracheale reconstructie (LTR)). Het Sophia Kinderziekenhuis is het enige ziekenhuis in Nederland waar al deze operaties regelmatig worden uitgevoerd.
Wetenschappelijk onderzoek
Om onze resultaten op een rijtje te zetten is zogenaamd retrospectief onderzoek gedaan. Voor dit onderzoek zijn alle gegevens van kinderen met een luchtweg stenose die geopereerd zijn d.m.v. een CTR of LTR in de periode 1994 t/m 2012 nagekeken. Dit is gedaan om enerzijds te onderzoeken hoe goed onze resultaten zijn en anderzijds te leren van onze aanpak in het verleden om zo onze zorg in de toekomst te kunnen verbeteren.
In totaal zijn in deze periode 98 kinderen geopereerd aan een luchtwegstenose die ontstaan is door een intubatie. Van deze 98 kinderen hadden 77 kinderen een tracheostoma. Het succes van de behandeling wordt berekend in de zogenaamde decanulatie ratio; dat is het deel van de kinderen met tracheostoma waarbij na de operatie het tracheostoma opgeheven kan worden ("decanulatie"). 
Resultaten
Zoals gezegd werden 98 kinderen geopereerd. In totaal werden 93 LTR's verricht en 5 CTR's. Maar liefst 72 van de 77 kinderen met een tracheostoma konden na 1 operatie gedecanuleerd worden. Bij 3 kinderen werd een 2e operatie gedaan (een zogenaamde "revisie operatie"). Twee van deze kinderen konden na de 2e operatie gedecanuleerd worden. In totaal konden dus 74 van de 77 kinderen met een tracheostoma gedecanuleerd worden: een decanulatie ratio van 96%! Dat is een stuk hoger dan de cijfers van andere grote centra, zoals het Great Ormond Street in London (89%), of Cincinnati (87%), hoewel het altijd lastig blijft om de verschillende onderzoeken goed te vergelijken.
Conclusie
In het Sophia kinderziekenhuis behalen we uitstekende resultaten van onze operaties voor luchtwegstenose bij kinderen. Onze resultaten kunnen wedijveren met die van andere grote centra uit heel de wereld!