... / ... / ... / Patiënten / Tracheacanules - technische info

Tracheacanules - technische info

Inleidend
Er bestaan veel soorten en merken tracheacanules. Bijna iedere canule heeft een 15 mm universele adapter. Hierop kun je een kunstneus, maar ook een beademingsslang aansluiten.

Het type en de maat van de canule wordt bepaald door het onderliggend lijden en de afmeting van de luchtweg van de patiënt.

De binnendiameter (ID) wordt door de meeste fabrikanten gebruikt als maatvoering.


De keuze voor een canule wordt bepaald door meer factoren. Er zijn verschillende merken tracheacanules met elk hun eigen binnen- en buitendiameter, lengte en materiaal.

De binnendiametermeter (ID=inner diameter)
Dit is de binnenmaat en wordt eveneens aangegeven in mm. Bij een normaal lichaamsgewicht is de maat voor de binnendiameter van een tube/canule: (leeftijd in jaren/4) + 4. Dit geld voor kinderen vanaf 1 jaar.
De optimale binnendiameter maakt een adequate gaswisseling mogelijk bij een minimale ademarbeid. Eenvoudiger gezegd: door deze opening moet je voldoende kunnen ademen.

De buitendiameter (OD= outer diameter)
Dit is de buitenmaat en word eveneens aangegeven in mm. Deze maat moet aangepast zijn aan de diameter van de luchtpijp

De lengte
De maximale lengte van een canule is afhankelijk van de afmeting van de luchtweg van de patiënt. Hij mag niet dieper zitten dan 1-2 cm boven de carina, behalve in speciale gevallen. Voor de minimale lengte wordt 2 cm onder de onderrand van het stoma aangehouden.

De meeste canulemerken hebben verschillende lengtes (neonatal, pediatric, pediatric long en volwassen maten).  Is er een andere lengte nodig dan kan er een canule op maat gemaakt worden, of kan er (tijdelijk) een canule gebruikt worden waarbij de hals plaat verstelbaar is.

De curvatuur (de bocht van de canule)
Deze dient zo gekozen te worden dat de onderkant van de canule centraal in de luchtpijp ligt.

Halsplaat
De meeste kindercanules hebben een vaste halsplaat, een rechte of een V-halsplaat. Bij de meeste merken kun je kiezen uit één van deze (Bivona)
Er zijn ook canules met flexibele halsplaten. (Tracoe® twist)

Materiaal
Canules moeten gemaakt worden van knik vrij materiaal. De meeste canules zijn van kunststof (PVC, Polyurethaan of siliconen). Zijn er stevigere canules nodig dan wordt er vaak gekozen voor canules met een versterkte schaft (Tracoe, Bivona).
Voor een zilveren canule wordt gekozen omdat de wand dan erg dun is. Zo kun je bij een luchtpijp met een geringe diameter al kiezen voor een canule met binnen canule. Er zijn bestaande maten, maar een zilveren canule kan ook prima op maat gemaakt worden
Aandacht moet er zijn bij een MRI; zilveren canules en canules waarvan de schaft versterk is met metaal (Bivona Hyperflex) mogen dan niet gebruikt worden.

Cuff
Een cuff (ballonnetje aan de buitenzijde van de tip van de canule) wordt alleen gebruikt bij hoge beademingsdrukken of bij slikproblemen waarbij patiënten chronisch verslikken. Er zijn verschillende soorten.
- Air cuff: cuff opgeblazen met lucht.
- Cuff "TTS" (tight-to-shaft): De cuff ligt geïntegreerd in de schacht van de canule. Dit maakt een minder traumatische plaatsing van de canule mogelijk. Ideaal als er veel canulewisselingen nodig zijn, ook ideaal bij patiënten waar de cuff maar tijdens een bepaalde periode van de dag hoeft te worden
De cuff moet gevuld worden met steriel water.
(Bivona TTS™)
- Foam cuff: cuff van foam deze wordt zelden gebruikt.
Bivona Fome-Cuf®; deze wordt niet actief opgeblazen. De afdichting volgt passief onder atmosferische druk

Fenestratie (spreekvenster)
Er zijn weinig canules voor kinderen met een spreekvenster. Ze worden weinig gebruikt bij kinderen in verband met de verhoogde kans op granulomen en in verband met het aankoeken van secreet in de opening.

Binnen canule
Door het gebruik van een binnen canule wordt de binnendiameter van een canule kleiner en daardoor zou een adequate ademhaling bemoeilijkt kunnen worden. Vanaf canule maat 6.0 zijn er canules met een binnen canule te verkrijgen. Belangrijk is te letten op een goede ID-OD verhouding. (zie ook Materiaal: zilveren canule)

Tracheacanules mogen niet zelf bewerkt worden; dan vervalt het CE certificaat. Verder kunnen door het beschadigen/aanpassen van de canules breuken in het materiaal ontstaan en oneffenheden die kleine beschadigingen of wild vlees in de luchtpijp kunnen veroorzaken.
Als er bij de bestaande canules geen passende tracheacanule gevonden kan worden, dan is het mogelijk om een canule op maat te laten maken.

Bronnen:
- Landelijk werkboek
- Canuleklapper Mediq Tefa
- Athos Tracheostoma zorg
- Smiths Medical product catalogus