... / ... / ... / Team Counseling / Dr. F. Petrij

Dr. F. Petrij

Fred Petrij (1961) is sinds 2004 werkzaam als staflid van de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Afbeelding Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde aan de Universiteit Leiden op de moleculaire ontrafeling van het Rubinstein-Taybi syndroom; een syndroom dat gekenmerkt wordt door verstandelijke handicap, kleine gestalte en brede duimen en dikke tenen.

Hij is universitair hoofd docent (UHD) met als aandachtsgebied het klinisch genetische onderwijs aan o.a. studenten geneeskunde, verpleegkundigen, verloskundigen en artsen. Hij is de onderwijscoördinator van de afdeling Klinische genetica en één van de kerndocenten (SKO) van het Erasmus MC. Hij heeft ook buiten zijn eigen vakgebied verschillende verantwoordelijkheden in de opleiding tot basisarts, waaronder themacoördinator (3e jaar), tentamencoördinator (3e jaar) en lid van de examencommissie (bachelor sectie).

In de patiëntenzorg ligt zijn focus op de volwassen oncogenetische zorg (erfelijke kanker) en de benigne hematogenetica (erfelijke niet kwaadaardige bloedziekten). Binnen de hematogenetica betreft dit m.n. stollingsstoornissen (zoals hemofilie en de ziekte van Von Willebrand), erfelijke vormen van bloedarmoede (zoals sikkelcelziekte en thalassemie) en de verschillende vormen van porfyrie. Hij is dan ook lid van het Hemofilie-team, het Sikkelcelcentrum en het Nederlands Porfyriecentrum van het Erasmus MC.

Het belang van de stamboom
Lees het artikel in Augustijn nr. 13, juni 2015.
Genetica is in toenemende mate belangrijk in de huisartsenpraktijk.
Fred Petrij stelt: “Met Klinische Genetica kun je mensen redden, maar dan moet je als huisarts wel weten wat er in een familie speelt.”

Publicaties
Voor alle publicaties klik hier