... / Kindergeneeskunde / Organisatie

Organisatie

Wie zijn we en wat doen we? De afdeling Kindergeneeskunde in vogelvlucht.

 

Kindergeneeskunde, het vak waarbij groei en ontwikkeling centraal staan, levert zorg op hoogniveau voor kinderen met over het algemeen een gecompliceerde ziekte. Onze jongste patiënten wegen slechts een paar honderd gram. De oudsten zijn rond de achttien jaar en vaak kind aan huis op de afdeling.

Ze hebben met elkaar gemeen dat ze een complexe, topzorg vereisende, ziekte hebben. Voor hen en hun ouders is de afdeling Kindergeneeskunde van het Erasmus MC-Sophia een vertrouwde omgeving. Een plek waar ruimte en begrip is voor angsten, waar ze zeker kunnen zijn van eerlijkheid en openheid over hun ziekte maar ook van een optimistische benadering, die uitgaat van alles wat wél mogelijk is.
 

Patientenzorg

De afdeling Kindergeneeskunde bestaat uit acht deelspecialismen, te weten:


en de huisspecialismen’, te weten: 

De Intensive Care Kinderen en de ambulante zorg 'delen' wij met de afdeling kinderchirurgie van het Erasmus MC-Sophia.

Onze speerpunten zijn oncologie, longziekten, neonatologie en maag-, darm- en leverziekten. Het deelspecialisme kinderoncologie en -hematologie is het grootste centrum op dit gebied van Nederland en heeft een voortrekkersrol met betrekking tot onderzoek en goede zorg. De subafdeling kinderlongziekten is betrokken bij de verbetering van de behandeling van astma en van Cystic Fibrosis. Maag-, darm- en leverziekten tot slot, richt zich op de bij kinderen veel voorkomende maagdarmziekten. Binnen de ziektebeelden gaat de aandacht speciaal uit naar patiënten met darmontstekingen.

Research
Al ons wetenschappelijk onderzoek bevindt zich op een van onze drie onderzoeksterreinen: Epidemiologie, Erfelijke Aangeboren Afwijkingen, Oncologie en Geneesmiddelen onderzoek.

De afdelingen Neonatologie en IC Kinderen zijn de grootste IC-afdelingen van Nederland waar naast topzorg veel patientgebonden onderzoek plaatsvindt.

Het laboratorium Kindergeneeskunde dient als ontmoetingsplaats voor de verschillende onderzoekers en vormen van onderzoek, waardoor nieuwe ideeën en kansen voor het onderzoek voor het zieke kind telkenmale ontstaan. De Sophia BV staat garant voor de kwaliteitsbewaking van onderzoek en voor een optimale afhandeling van de logistiek rondom onderzoek.

Onderwijs
Onderwijs en opleiding zijn belangrijke prioriteiten van de afdeling. Dat geldt zowel voor de verpleegkundigen als voor medici, vanaf de basis tot subspecialisatie.  Het medisch onderwijs wordt gecoördineerd door het Onderwijsbureau Sophia.


Professor Riings, Afdelingshoofd kindergeneeskunde

Prof. Dr. E.H.H.M. Rings
Afdelingshoofd