... / ... / ... / ... / Wetenschap / Sophia Pluto Studie

Sophia Pluto Studie

Wat is de achtergrond van de Sophia Pluto Studie?
Enkele jaren geleden heeft onze afdeling onderzoek verricht naar risicofactoren voor overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten bij gezonde jongvolwassenen van 21 jaar. Daaruit bleek dat de mensen die als baby erg snel in gewicht waren toegenomen in de eerste maanden van hun leven meer risicofactoren voor overgewicht, suikerziekte en hart- en vaatziekten hadden. Om dit beter in kaart te brengen is de Sophia Pluto Studie gestart waarbij we kinderen vanaf hun geboorte gedurende 2 jaar volgen.

Wat zijn de doelstellingen van de Sophia Pluto Studie?
Het doel is het bepalen van de invloed van verschillende groeipatronen vóór en na de geboorte, de gezondheid en levensstijl van de ouders, type voeding (borst- of flesvoeding), frequentie en wijze van voeden (volgens tijdsschema of ‘on demand’), eetlustregulerende hormonen en (epi)genetische factoren op gewichtstoename van het kind en met name de veranderingen in lichaamssamenstelling (percentage vet en spier en vetafzetting in de buik),  op de leeftijd van 1, 3, 6 en 9 maanden, 1 jaar, 18 maanden en 2 jaar.
Daarnaast kijken we naar het effect van een grotere toename in lichaamsvet in de eerste levensmaanden op de spierontwikkeling, vet in de buik, vetten in het bloed en suikerhuishouding op de leeftijd van 2 jaar.
Het uiteindelijke doel van de Sophia Pluto Studie is om op basis van de resultaten de voedingsrichtlijnen voor baby’s te optimaliseren, ten einde een gezondere ontwikkeling van kinderen te bevorderen en overgewicht te voorkomen.

Hoe gaat het in z’n werk?
Rond de geboorte worden ouders benaderd. Wij geven dan informatie over de studie en na twee weken worden ouders gebeld en kan worden aangegeven of men wil meewerken. De kinderen in de studie worden 2 jaar lang gevolgd waarbij ze op 1, 3, 6 en 9 maanden, 1 jaar, 18 maanden en 2 jaar naar het Sophia komen. Op die tijdstippen wordt het kind goed nagekeken, en worden lengte, gewicht, gedetailleerde lichaamssamenstelling en hormoonspiegels bepaald en naar het voedingspatroon gekeken.

Wie kunnen er deelnemen aan deze studie?
Pasgeboren gezonde kinderen die geboren zijn bij een zwangerschapsduur boven de 37 weken. Daarnaast vinden we het belangrijk dat moeders geen problemen cq. ziekten in de zwangerschap hebben gehad die de groei van het kind ernstig hebben beïnvloed.

Waarom meedoen met deze studie?
Ziet u het belang in van een gezond babygewicht en een goed verloop van de gewichtsontwikkeling bij opgroeiende kinderen en bent u bereid in de eerste twee levensjaren van uw kind mee te werken aan deze studie om zodoende groei, gewicht en ontwikkeling van uw kind extra in kaart te brengen? Dan is deze studie iets voor u. Door mee te doen aan dit onderzoek kunt u ook een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten over ontstaan van hart- en vaatziekten en nieuwe voedingsrichtlijnen. Vanzelfsprekend kunt u uw eigen vragen bespreken met de arts en verpleegkundigen, die u kunnen adviseren.

Wat te doen als u meer informatie wilt, een vraag heeft of wilt meedoen?
Voor meer informatie kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met het onderzoeksteam,
telefoon: 06-26307029 of u kunt mailen naar: sophia.pluto.studie@erasmusmc.nl

Het onderzoeksteam,
Laura Breij en Kirsten de Fluiter (arts en onderzoekers)
Janneke van Nieuwkasteele, Marianne Huibregtse-Schouten,  Christel Bruinings en Esther Lems (verpleegkundigen)
Prof. A. Hokken-Koelega, kinderarts en projectleider