... / ... / ... / Research / Spoedzorg voor kinderen

Spoedzorg voor kinderen

Klinisch epidemiologisch onderzoek spoedzorg voor kinderen
De afdeling Algemene Kindergeneeskunde van het Erasmus MC- Sophia Kinderziekenhuis houdt zich bezig met klinisch epidemiologisch onderzoek naar spoedzorg voor kinderen. Vragen uit de praktijk zoals ‘hoe kunnen we snel ernstig bedreigde kinderen herkennen?' en ‘hoe kunnen we een kind met een ernstige infectie onderscheiden van een kind met een onschuldige infectie?’ worden vertaald naar wetenschappelijk onderzoek.
De lopende onderzoekslijnen richten zich op triage van kinderen en de evaluatie en toepassing van beslisregels bij kinderen met koorts op de spoedeisende hulp.  Daarna ontwikkelen we evidence-based informatie voor ouders over alarmsymptomen voor kinderen met koorts, wanneer moet een arts geraadpleegd worden en wanneer is ‘wait and see’ veilig.

Samenwerking
De onderzoeksgroep werkt nauw samen met de afdelingen medische informatica en medische besliskunde  van het Erasmus MC. Er functioneert een nationaal en internationaal samenwerkingsverband van spoedzorg bij kinderen, nl. SpoedNEK (Spoedeisende hulp Netwerk voor Kinderen), European TriAge en REPEM (Research in Europe Pediatric Emergency Medicine).
Internationale partners: University of Leicester, United Kingdom:  M Lakhanpaul;  St Mary’s London, United Kingdom: I Machonochie, RG Nijman; Hospital Fonseca, Amadora, Portugal: H Almeida, CF Alves;  Hopital des Maladies Infectieuses Geneva, Switzerland: A Gervaix; Hospital da Cruces, Bilbao, Spain: S. Mintegi

De afdeling verricht ook onderzoek binnen Generation R  en ENCORE.

Triage van kinderen op de spoedeisende hulp
Triage is de eerste beoordeling van kinderen die zich op de spoedeisende hulp presenteren en heeft tot doel om snel de meest bedreigde kinderen te identificeren zodat zij niet te lang op medische zorg wachten. Het onderzoek van de afdeling richt zich op validatie en verbetering van het Manchester Triage Systeem, het meest gebruikte triagesysteem in Nederland en Europa. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de andere mogelijkheden om snel ernstig zieke kinderen te herkennen met fysiologische parameters en Paediatric Early Warning Scores.

Beslissingsondersteuning bij kinderen verdacht van ernstige infecties
Een groot deel van de kinderen die de spoedeisende hulp bezoeken heeft koorts. Het onderzoek richt zich op het herkennen van kinderen met een hoog risico op ernstige infecties, en hoe de behandeling te optimaliseren. O.a. is de Feverkidstool  ontwikkeld, als instrument om het risico op longontsteking en andere ernstige infecties in te schatten bij kinderen met koorts. Normaalwaarden voor ademhaling, gecorrigeerd voor temperatuur en leeftijd, zijn vastgesteld als voorspeller voor luchtweginfecties. Verder richt het onderzoek zich op de rol van biomarkers (zoals CRP, Procalcitonine) als voorspellers van ernstige infecties, en op de toepasbaarheid van beslisregels in verschillende doelgroepen van kinderen met koorts.

Gedetailleerde presentatie van onze onderzoekslijnen en onderzoeksprojecten.

Staf
Henriette Moll
Prof. Henriëtte Moll, kinderarts

Rianne Oostenbrink
Dr. Rianne Oostenbrink, kinderarts-epidemioloog


Promovendi:
- Dorien Geurts, kinderarts
- Joany Zachariasse, arts-onderzoeker
- Evelien De Vos – Kerkhof, AIOS kindergeneeskunde, arts-onderzoeker
- Josephine van de Maat, arts-onderzoeker

Contact
Voor vragen over het onderzoek of interesse om zelf mee te werken:
Neem contact op met ons secretariaat:
Secretariaat Algemene Kindergeneeskunde
Kamer Sp-1537
Wytemaweg 80
3015 CN  ROTTERDAM

E-mailadres: secretariaatalkg@erasmusmc.nl