... / ... / Orthopaedie / Wat heb ik?

Wat heb ik?

Informatie voor kinderen

a. Ik heb een been dat te kort is
Je ene been is korter dan je andere been. Dit kan komen doordat er iets mis is in je  heup of misschien in je been zelf. Wanneer er maar een verschil is van minder dan 2 centimeter, dan is een behandeling over het algemeen niet nodig. Je hebt hier ook vaak geen klachten van. Wanneer je wel klachten hebt, kan je kortere been soms langer gemaakt worden met een zooltje in je schoen. Soms is een operatie nodig. De dokter zal je regelmatig controleren om het verschil in lengte van je benen goed in de gaten te houden.

overkruipende kromme teenb. Mijn teen kruipt over de andere tenen
Wanneer je teen over de ander heen kruipt, dan heeft iemand anders in de familie dit vaak ook.  Bekijk alle tenen in je familie maar eens goed! Wanneer het heel lastig is om schoenen aan te doen, kan de dokter de teen recht zetten. Dit gebeurt door middel van een kleine operatie. Na de operatie kun je na een tijdje gewoon weer schoenen aan.

c. Ik heb pijn aan mijn heup
Je heup kan pijn doen door verschillende oorzaken. Je kunt geboren zijn met een afwijking in je heup. Of er kan een ontsteking in je heup zitten. De dokter kan door onderzoek de oorzaak van de pijn in je heup vaststellen. Soms is een behandeling en een operatie nodig. Soms moet je even heel rustig aan doen en gaat de pijn na verloop van tijd vanzelf over. Als de pijn niet overgaat kan er sprake zijn van de ziekte van Perthes. Operatie bij epifysiolisDit is een afwijking van de heupkop die ontstaat doordat er even niet voldoende bloed naar je heupkop gaat.  De kinderorthopaed zal deze afwijkingen door middel van lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en soms een MRI (magneetonderzoek) in de gaten houden en wanneer nodig behandelen.
Wanneer je tussen de tussen de 11 en 15 jaar oud bent en je hebt pijn aan je heup, dan kan er sprake zijn van een epifysiolyse. Dit is het afglijden van de heupkop van de heuphals. Wanneer dit het geval is, dan is een operatie nodig waarbij de arts de heupkop weer op zijn plaats vast zet.

d. Ik heb pijn aan mijn knie
Je knie kan pijn gaan doen na sporten of na een verkeerde beweging. De dokter kan door onderzoek vaststellen waarom je knie pijn doet. Soms is het belangrijk om even rustig aan te doen en niet te sporten. Wanneer de pijn niet over gaat is een enkele keer een operatie nodig.
Pijn aan de knie kan veroorzaakt worden doordat je meniscus is gescheurd. De meniscus is een maanvormig schijfje. De meniscus ligt in het kniegewricht tussen het  boven-  en onderbeen. Het vangt schokken (bijvoorbeeld bij springen) in de knie op. Wanneer je meniscus is gescheurd is soms een kijkoperatie van de knie nodig.

e. Mijn arm is scheef
scolioseJe arm kan scheef of krom zijn, omdat je zo bent geboren. Soms kan het ook komen doordat je een keer je arm gebroken hebt. Wanneer het heel vervelend is, kan de dokter soms voorstellen je arm recht te zetten. Dit gebeurt met een operatie.

f. Mijn voet staat niet recht
Wanneer je voet niet recht staat, krijgt je soms een zooltje in je schoen. Dit zorgt ervoor dat je beter gaat lopen en minder klachten hebt. Wanneer dit niet helpt is soms een operatie nodig.

g. Mijn rug is scheef
Je rug kan scheefgroeien. De rug kan naar voren, naar achteren of naar opzij scheef groeien. Ook kan je rug om de as draaien. Om deze scheefgroei te verminderen of te verbeteren kan de dokter je een korset geven. Een korset is een strak hemd van kunststof dat ervoor zorgt dat je rug niet schever groeit. Wanneer een korset niet genoeg helpt en je veel klachten hebt van je scheve rug is soms is een operatie nodig. De dokter op het Scoliose spreekuur onderzoekt je rug en vertelt je of een behandeling nodig is. Over het Scoliose spreekuur is een film gemaakt: Maud naar het Scoliosespreekuur.