... / ... / ... / Welke aandoeningen zijn er? / Voetafwijking

Voetafwijking

Veel voorkomende afwijkingen van de voet
Afwijkingen aan de voet kunnen aangeboren zijn. Ook kunnen afwijkingen ontstaan door de groei. Daarnaast kunnen ze veroorzaakt worden doordat uw kind bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad.

KLOMPVOET

klompvoeten

De afdeling Kinderorthopaedie in het Sophia Kinderziekenhuis is een klompvoetcentrum. De artsen hebben dan ook veel ervaring met de behandeling van klompvoeten. Bij een klompvoet wordt het kind geboren met de voet in een afwijkende stand. De oorzaak van deze standsafwijking is niet bekend. Het woord klompvoet is een vreemde vertaling van het Engelse ‘clubfoot’ . De voet  lijkt bij een klompvoet op het uiteinde van een golfstick en heeft niets te maken met een klomp. Bij een klompvoet staat de voet naar binnen en beneden weggedraaid. De voet kan niet recht onder het onderbeen geplaatst  worden. De afwijkende stand van 1 of beide voeten kan al zichtbaar zijn op de 20 weken echo die tijdens de zwangerschap gemaakt wordt. De kinderorthopaed heeft dan vaak al een gesprek met de aanstaande ouders over de klompvoetbehandeling.


De Ponseti methode
In het Sophia Kinderziekenhuis passen de artsen bij de behandeling van de klompvoet de Ponseti methode toe. De behandeling start bij voorkeur in de eerste week na de bevalling. Gedurende een aantal weken wordt er wekelijks een uitwendige correctie gedaan met behulp van een gips dat bij de baby van de lies tot aan de tenen reikt. Na deze eerste correctie is het vaak noodzakelijk dat de achillespees verlengd wordt door middel van een kleine operatie (tenotomie). Deze operatie wordt onder plaatselijke verdoving op de gipskamer uitgevoerd. Uw kind hoeft daarvoor dus niet onder narcose.
Na deze operatie volgt nog een periode van drie weken met gips. Hierna wordt de voet of worden de voeten in de goede stand gehouden door twee schoentjes die op een ijzeren staaf bevestigd zijn. We noemen dit ook wel  “Boots and Bar” (B&B).
De eerste fase van de behandeling van de klompvoet is klaar voordat het kind gaat lopen. Nadat uw kind de B&B gedurende drie maanden dag en nacht heeft gedragen hoeven de voeten alleen nog ‘s nachts in de B&B gehouden te worden.

Na enige tijd valt op dat bij een enkelzijdige klompvoet er een verschil in omvang van de onderbenen is en dat er een, meestal gering, verschil is in schoenmaat. Dit hoort bij de klompvoet en wordt niet veroorzaakt door de gipsbehandeling. Bij twee klompvoeten is er meestal geen verschil, maar zijn beide onderbenen dunner dan een normaal been.
Het doel van de Ponseti behandeling is om de voet of de voeten recht te krijgen zodat uw kind normale schoenen kan dragen en gewoon mee kan doen met gymlessen of sport. Het kind blijft gedurende de gehele groei onder controle bij de kinderorthopaed.
Ieder kind wordt individueel beoordeeld door de kinderorthopaed en heeft dan ook  de behandeling die het beste bij zijn of haar afwijking past. Er kan dus soms een verschil zijn tussen de behandelingen bij verschillende kinderen.

PLATVOET

platvoeten

Een platvoet is een voet die bij staan doorzakt. Vaak is een platvoet geen probleem  en zal deze met de groei verdwijnen. Een steunzool is zelden nodig. Heel zeldzaam is de stugge aangeboren platvoet. Wanneer uw kind een stugge platvoet heeft zal de huisarts, fysiotherapeut, consultatiebureau arts of jeugdarts uw kind verwijzen naar de kinderorthopaed. De kinderorthopaed kan beoordelen  of er sprake is van een stugge platvoet en of een behandeling  nodig is.


KROMME TENEN
overkruipende kromme teen

Kromme tenen kunnen aangeboren zijn. Het is de meest voorkomende afwijking bij de kleine tenen. Vaak hebben meerdere familieleden last van kromme tenen. Soms, wanneer er erg veel last is bij het dragen van de schoenen, is een operatie nodig. Door een kleine ingreep, waarbij de kinderorthopaed een peesje doorsnijdt, staat de teen weer recht.