... / ... / ... / Welke aandoeningen zijn er? / Heupafwijkingen

Heupafwijkingen


Hier vindt u de meest voorkomende afwijkingen aan de heup bij kinderen.


Afwijkingen aan de heup kunnen aangeboren zijn. Ook kunnen afwijkingen ontstaan door de groei. Daarnaast kunnen ze veroorzaakt worden doordat uw kind bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad.

HEUPDYSPLASIE OF DYSPLASTISCHE HEUPONTWIKKELING(DHO)
Heupdysplasie is vaak een aangeboren afwijking van het heupgewricht. Het gaat hier om een heupgewricht dat niet goed is gevormd. In het ergste geval is er zelfs sprake van een heupluxatie. De kop van de heup zit dan niet goed in het kommetje. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de heupdysplasie. Het doel is om de verhouding tussen kop en kom zo goed mogelijk te herstellen en de stand lang genoeg te behouden om er voor te zorgen dat het heupgewricht stabiel wordt. Wanneer er alleen sprake is van een ondiep kommetje, dan kan de behandeling bestaan uit een Camp abductieorthese (zie afbeelding 1).

  Camp abductieorthese heupdysplasie  afb. 1: Camp abductieortheseharnas


Wanneer de heup echt geluxeerd is kan een Pavlik harnas worden gebruikt (zie afbeelding 2). Ook kan de arts bij een geluxeerde heup de heupkop onder narcose terugplaatsen,  daarna wordt er dan een gipsbroek (zie afbeelding 3) aangelegd. Wanneer de gipsbroek niet voldoende helpt is soms een operatie nodig. De duur en de manier van de behandeling wordt individueel per kind door de kinderorthopaed bepaald.  

Pavlik harnas heupdysplasie    afb 2: Pavlik harnas 

                                        gipsbroek bij heupdysplasie 

   afb. 3: Gipsbroek


DE ZIEKTE VAN PERTHES
Bij de ziekte van Perthes verandert de vorm van de heupkop en van de heupkom. Dit komt omdat er tijdelijk minder bloed naar de heupkop gaat. Hierdoor sterven botcellen af. Wanneer er na een tijdje weer bloed naar de heupkop gaat, zal het lichaam de dode botcellen opruimen en de kop repareren. Soms verandert de heupkop hierdoor van vorm. Het is niet bekend waarom er tijdelijk minder bloed naar de heupkop gaat.  Bij de ziekte van Perthes heeft uw kind pijn aan de heup en de arts zal adviseren om bij pijn uw kind enigszins af te remmen in zijn lichamelijke activiteiten. Er is geen behandeling om  de ziekte van Perthes te genezen. De kinderorthopaed zal de heup voor een langere periode goed in de gaten houden. In een enkel geval kan een operatie nodig zijn om de heupkop beter in de kom te houden.EPIFYSIOLYSE
Een epifysiolyse is een aandoening die alleen tijdens de groei kan optreden. Om kinderen te laten groeien zijn er groeischijven (epifyse) aan het uiteinde van de botten. Ook bij de heup zit een groeischijf. De groeischijf van de heupkop bestaat tijdens de groei uit kraakbeen. Tijdens de groeispurt, vaak tussen het 11e en 15e levensjaar, kan de heupkop 'afglijden' over deze kraakbeenlaag van de groeischijf. Dit heet een epifysiolyse. De behandeling bij een epifysiolyse bestaat uit een operatie.  De kinderorthopaed zal met een schroef de heupkop weer op zijn plaats vastzetten. Dit moet meestal direct gebeuren om te voorkomen dat er groeiproblemen op de langere termijn ontstaan.

Operatie bij epifysiolis