... / ... / ... / Welke aandoeningen zijn er? / Knie afwijkingen

Knie afwijkingen

Hier leest u over de meest voorkomende afwijkingen aan de knie
Afwijkingen aan de knie kunnen aangeboren zijn. Ook kunnen afwijkingen ontstaan door de groei. Daarnaast kunnen ze veroorzaakt worden doordat uw kind bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad of tijdens het sporten.


O-BENEN EN X-BENEN

X-been

Bij X-benen staan de knieën dichter bij elkaar dan de voeten. Bij O-benen staan de knieën juist verder uit elkaar dan de voeten. X-benen worden ook wel genua valga genoemd. O-benen heten genua vara. O- en X- benen die symmetrisch zijn (bij allebei de knieën), horen vaak bij een bepaalde periode in de ontwikkeling en de groei van uw kind. Vaak zal deze afwijking, wanneer het kind ouder wordt, vanzelf verdwijnen. Soms is dit niet het geval. Dan is een behandeling door de kinderorthopaed nodig.  De arts kan dan een operatie voorstellen om de stand van de knieën te verbeteren.

Tijdens de groei kan dit vaak door middel van zogenaamde “gestuurde groei” (in het Engels “guided growth”). De arts brengt dan tijdens de operatie een zogenaamd 8-plaatje (8-plate) in om de groei te controleren.


MENISCUS AFWIJKING

De meniscus is een maanvormig schijfje. De meniscus ligt in het kniegewricht tussen het  boven-  en onderbeen (respectievelijk femur en tibia). Het vangt schokken (bijvoorbeeld bij springen) in de knie op. Het zijn de schokdempers van de knie. Ieder kniegewricht heeft een binnenmeniscus (mediaal) en een buitenmeniscus (lateraal). Een meniscus kan anders zijn aangelegd bij kinderen. We spreken dan van een plaatmeniscus of een discoïde meniscus. Tijdens het sporten of bij een draaibeweging van de knie kan er een scheurtje in de meniscus ontstaan. In zo’n geval is het soms nodig om via een kijkoperatie (arthroscopie) het meniscusprobleem op te lossen.