... / ... / Orthopaedie / Wat is kinderorthopaedie?

Wat is kinderorthopaedie?

Wat is kinderorthopaedie?
De orthopaedie houdt zich bezig met de behandeling van aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Met het steun- en bewegingsapparaat bedoelen we het skelet met zijn botten, banden (ligamenten), gewrichten, spieren en pezen. De kinderorthopaedie is een aandachtsgebied binnen de orthopaedie. Het woord orthopaedie komt uit het Oudgrieks: orthos (recht) en paedos (kind). Orthopaedie was oorspronkelijk dan ook  "de kunst om bij kinderen afwijkingen van het lichaam te voorkomen en te corrigeren".  De orthopaed behandelt dus afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat. 

De kinderorthopaed is er speciaal voor kinderen tot 18 jaar.
De kinderorthopaed behandelt afwijkingen die zijn aangeboren maar ook afwijkingen die later zijn ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval, een infectie of een stofwisselingsziekte. Soms is de oorzaak van een bepaalde afwijking onbekend. Ook kan de kinderorthopaed uw kind behandelen wanneer het een botbreuk heeft (gehad), wanneer het door sporten pijn heeft gekregen, als uw kind een tumor in het bot heeft of als er door spasticiteit bepaalde gewrichten niet meer optimaal functioneren.


Voor wie is de kinderorthopaedie?
De kinderorthopaedie is er voor kinderen tot 18 jaar. Problemen bij kinderen hebben vaak een andere oorzaak dan bij volwassenen. De problemen kunnen bijvoorbeeld aangeboren zijn of worden veroorzaakt door een ongeval, een infectie of een stofwisselingsprobleem. Door de groei en ontwikkeling kunnen problemen die in het begin nog mild zijn, toenemen in ernst en dan forse gevolgen hebben voor het bewegen en functioneren van het kind. De kinderorthopaed is gespecialiseerd in deze problemen.


Speciale aandacht
De afdeling Kinderorthopaedie in het Sophia Kinderziekenhuis is een klompvoetcentrum. De artsen hebben veel ervaring met de behandeling van klompvoeten. De artsen werken volgens de Ponseti methode.
Alle artsen in het Sophia Kinderziekenhuis hebben speciale aandacht voor erfelijke- en aangeboren afwijkingen. Heupdysplasie en aangeboren voetafwijkingen zijn afwijkingen waar de kinderorthopaed in gespecialiseerd is. Ook is er speciale aandacht voor beenverlengingen. Voor beenverlengingen wordt onder andere het Taylor Spatial Frame gebruikt. Daarnaast hebben de kinderorthopaeden veel ervaring met de behandeling van scoliose (scheve rug) en is het kinderziekenhuis een scoliosecentrum.