... / ... / Research / Daniel den Hoed stichting

Daniel den Hoed stichting

Beeld Daniel den Hoed stichtingOndersteuning kankeronderzoek
De Daniel den Hoed stichting ondersteunt kankeronderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. De stichting is vernoemd naar dr. Daniel den Hoed, één van de belangrijkste grondleggers van de Radiotherapie in Nederland. De Daniel den Hoed stichting is door de overheid erkend als een algemeen nut beogende instelling (ANBI)

Eeuw strijd tegen kanker
In 1914 startte het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut met de behandeling van kanker. In 2014 staat 100 jaar kankerbehandeling en onderzoek in Rotterdam op de agenda . Honderd jaar, waarin heel veel winst is geboekt op het gebied van diagnose en behandeling van kanker. Ondanks de resultaten sterven tegelijkertijd meer dan 40.000 mensen per jaar aan deze ziekte. En dus is het doen van onderzoek nog steeds onverminderd noodzakelijk.

Activiteiten
100 jaar strijd tegen kanker, betekent een jaar vol van activiteiten in en om Rotterdam. Op 5 januari vond met de benefietwedstrijd tussen de Rotterdamse voetbalclubs Feyenoord en Excelsior de spreekwoordelijke aftrap van het jubileumjaar plaats. Tegelijkertijd met de wedstrijd was er de introductie van de campagne rondom het jubileum. Bekende en minder bekende 'Rotterdammers' hebben zich geheel belangeloos ingezet voor deze campagne waarin de 'Hoed van Daniel' centraal staat.

Doel campagne
De campagne 'Maak kanker kansloos' heeft als doel meer onderzoek én behandeling binnen het Erasmus MC Kanker Instituut mogelijk te maken. Centraal hierbij is de bepaling van de behandeling op basis van DNA-materiaal. Met ‘personalized medicine’ moet het mogelijk zijn exact vast te stellen welke behandeling het meest baat heeft voor de patiënt. Iedere tumor bij een patiënt heeft weer andere genetische eigenschappen. Daardoor kunnen ze compleet verschillend op standaardmedicijnen reageren. De oplossing: breng de genetische veranderingen van de tumor in kaart en geef per persoon precies die mix van medicijnen die het effect van die mutaties tenietdoen. Om dit mogelijk te maken is veel onderzoek - fundamenteel én klinische trials - nodig. 

video_urlMeer informatie
-> Bezoek de website van de Daniel den Hoed stichting
-> Download de stichtingfolder