... / ... / Diagnostiek / Introductie diagnostiek

Introductie diagnostiek

  LMI_logo_RGB 

 Laboratorium Medische Immunologie (LMI)

labjassen-171x257nAls academisch diagnostisch laboratorium kenmerkt het Laboratorium Medische Immunologie (LMI) zich door drie onderling verweven hoofdtaken: 

Het LMI wil excelleren op alle hoofdtaken, middels:

 • het leveren van kwalitatief hoogwaardige diagnostiek, incl. state-of-the-art technologie/ bepalingen, en ondersteuning en advisering van aanvragers
 • het actief initiëren van diagnostiekontwikkeling en cutting edge translationeel onderzoek gerelateerd aan de werkgebieden binnen de medische immunologie
 • het verzorgen van een breed scala aan educatieve activiteiten op het gebied van de (medische) immunologie


Binnen het Erasmus MC heeft het LMI zich in de loop der jaren een duidelijke en sterke positie verworven als partner van klinische aanvragers van laboratoriumbepalingen op het gebied van immunologische en maligne hematologische aandoeningen. In 2016 werden in totaal meer dan 55.000 bepalingen (op een totaal van ongeveer 21.000 patiënten) verricht. Daarnaast krijgt het LMI ook zeer veel externe aanvragen; ca. 40% van de totale hoeveelheid aanvragen aan laboratoriumdiagnostiek van het LMI komt van buiten het Erasmus MC. Deze sterke verbondenheid met externe aanvragers (clinici, laboratoria) komt direct voort uit de rol van het LMI als nationaal en internationaal referentielaboratorium voor diverse laboratoriumbepalingen. Dit is het directe gevolg van continue innovatie en diagnostiekontwikkeling waarin het LMI een leidende nationale en internationale positie heeft.

Er werken in totaal ~60 medewerkers binnen het LMI. Het LMI wordt momenteel geleid door de volgende consulenten / laboratoriumspecialisten medische immunologie:

 • Dr. A.W. Langerak (Ton), coördinator LMI
 • Dr. R.A. Brooimans (Rik)
 • Dr. W.A. Dik (Wim)
 • Dr. M.W.J. Schreurs (Marco)
 • Dr. V.H.J. van der Velden (Vincent)

 

 Visie en missie

Het LMI richt zich op de ontwikkeling en toepassing van immunologische inzichten en methodieken in het patiëntgebonden medisch-immunologisch laboratoriumonderzoek.

Het LMI heeft de volgende doelstellingen:

 1. leveren van kwalitatief hoogstaande zorg op het gebied van diagnostiek;
 2. actief zelf ontwikkelen van diagnostiek plus implementeren van nieuwe state-of-the-art methodologie;
 3. functioneren als nationaal en internationaal referentiecentrum voor specifieke
  diagnostische bepalingen;
 4. competitief en marktconform aanbieden van diagnostische bepalingen;
 5. bevorderen van doelmatigheid door advisering over aanvraagbeleid;
 6. bevorderen van interdisciplinaire samenwerkingsverbanden;
 7. het verrichten van toonaangevend translationeel onderzoek.