... / ... / ... / ... / Patiënten / NVVI 8 stedentoer 2014

NVVI 8 stedentoer 2014

In 2014 bestaat de Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI)  50 jaar. Om dit te vieren en om immunologie in Nederland meer in de schijnwerpers te plaatsen vond op 11 oktober 2014 de 8 UMC toer plaats.

Door het hele land werd in alle academische ziekenhuizen op deze dag een minisymposium over de immunologie gehouden. Elk academisch ziekenhuis had zijn eigen thema en het Erasmus MC, Rotterdam stond deze dag in het teken van immuundeficiënties.

Onder de titel ‘Het immuunsysteem: onze verdedigingslinie tegen infecties’ werd in het Erasmus MC een symposium over immuundeficiënties (afweerstoornissen) georganiseerd.

Dit symposium werd bezocht door ongeveer 130 mensen en getuige deze opkomst, de vragen uit het publiek en de discussies in de pauze en na het symposium kan dit symposium als zeer succesvol worden beschouwd.

Na een korte introductie door prof.dr. Martin van Hagen, hoofd van de sectie Klinische Immunologie, gaf dr. Virgil Dalm, internist-klinisch immunoloog, een korte inleiding over het immuunsysteem en sprak hij over het voorkomen van afweerstoornissen bij volwassen patiënten, waarbij hij zich voornamelijk richtte op CVID (common variable immunodeficiency).
Aansluitend sprak dr. Gertjan Driessen, kinderarts-infectioloog/immunoloog over afweerstoornissen bij kinderen, zoals CGD (chronisch granulomateuze ziekte), neutropenie en SCID (severe combined immunodeficiency).

Na de pauze beschreef Marianne van der Ent, verpleegkundig specialist in opleiding, de behandelmogelijkheden en hoe deze behandelingen zo optimaal mogelijk georganiseerd moeten worden.
Dr. Mirjam van der Burg, immunoloog, gaf in haar lezing uitleg over de verschillende onderzoeken die binnen haar laboratorium worden gedaan naar afweerstoornissen en sprak ook over de mogelijke implementatie van onderzoek naar afweerstoornissen bij pasgeborenen via de hielprik.

Na een presentatie door dr. Narissara Suratannon, kinderarts-immunoloog uit Bangkok, Thailand over het voorkomen van afweerstoornissen in Azië en de noodzakelijke voorbereiding van patiënten met afweerstoornissen als ze naar Thailand willen reizen sloot prof.dr. Martin van Hagen het symposium af met een verhaal over nieuwe inzichten en ontwikkelingen in afweerstoornissen zoals het effect van obesitas en nieuwe complicaties zoals granulomateuze ontstekingen.

Het symposium was zeer geslaagd en we streven naar weer een pati"nteninformatiebijeenkomst in het voorjaar van 2015. U zult hier tijdig over worden geïnformeerd.

Door op de naam van de spreker te klikken kunt u de presentatie terugzien.