Weekendschool voor kinderen

De afdeling Immunologie draagt sinds 2007 bij aan het programma van de IMC Weekendschool in Rotterdam door het geven van een les over het afweersysteem.

De IMC Weekendschool is een 2,5 jaar durend programma met aanvullend onderwijs voor gemotiveerde kinderen/jongeren van 10-14 jaar uit de wijk Delfshaven in Rotterdam. Het doel is om de jongeren te steunen bij het verruimen van hun perspectieven, het versterken van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van hun talenten. Dit wordt gedaan door het aanbieden van lessen van professionals uit verschillende vakgebieden.

Het vak geneeskunde wordt gegeven in het eerste jaar van de weekendschool aan kinderen van groep 7 van de basisschool (ongeveer 10 jaar oud). De kinderen krijgen les over het afweersysteem en over het werken in een laboratorium. Ook bezoeken ze het laboratorium waar ze, onder begeleiding, zelf proefjes doen.  Ze bepalen de bloedgroep van een patiënt, bekijken witte bloedcellen onder de microscoop en mogen ze zelf pipetteren. Zo leren de kinderen over de mogelijkheden om in een laboratorium te werken.

De dag is altijd een groot succes, zowel voor de kinderen als voor de begeleiders, die ook uitgedaagd worden om hun vakgebied op een aansprekende manier uit te leggen aan kinderen.

 

Coördinatie: Dr. Ruth Huizinga en Marie-José Melief.