... / ... / Docenten & Cursussen / Cursus Schrijven

Cursus Schrijven

Niki KortewegDr Niki Korteweg (1971) studeerde medische biologie aan de  Universiteit Utrecht, en promoveerde in 2000 in de moleculaire neurobiologie aan diezelfde universiteit. Daarna werkte ze twee jaar als Science Communicator voor Unilever Research.
Sinds 2002 is ze zelfstandig wetenschapsjournalist, auteur, tekstschrijver, docent en spreker. Niki schrijft al jarenlang voor NRC Handelsblad en nrc.next over hersenwetenschap. Daarnaast is haar werk te vinden in tijdschriften zoals Psychologie Magazine en Intermediair en werkt ze voor opdrachtgevers als Science Centre NEMO, ZonMw, KNAW en UMC Utrecht. Ze geeft met regelmaat lezingen over het brein voor scholen, bibliotheken, non-profitorganisaties en bedrijven. Als gastdocent leert ze jaarlijks verschillende groepen bachelor- en masterstudenten aan de Universiteit van Amsterdam hoe je helder en toegankelijk schrijft over wetenschap.
Ze is auteur van 'De Oorsprong. Over het ontstaan van het leven en alles eromheen' (Uitgeverij Boom, 2004) en van 'Een beter brein. Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?' (Uitgeverij Atlas Contact, 2017). Meer informatie: www.nikikorteweg.nl

 

Chrétienne VuijstDrs Chrétienne Vuijst (1974) is van huis uit medisch bioloog (studie Biomedische Wetenschappen, Universiteit Leiden) met specialisatie neurobiologie. Tijdens en na haar studie deed ze gedurende vijf jaar onderzoek op verschillende labs, maar ze bleek meer een generalist die zich thuis voelt in schrijven over wetenschap. In 2000 schoolde ze zich om naar wetenschapsjournalistiek. Ze liep onder andere stage bij Bionieuws (krant voor biologen) en werkte als redacteur bij een aantal internetbedrijven (medisch en biotech). Ook schreef ze freelance populair wetenschappelijke artikelen voor kranten en tijdschriften. Op een blauwe maandag (drie jaar) werkte ze ook nog bij het ministerie van Volksgezondheid (iets met Europese wetgeving).
Sinds 2006 runt Chrétienne Vuijst haar bedrijf Zeehaas en is zelfstandig wetenschapsjournalist en tekstschrijver. Haar opdrachtgevers zijn voornamelijk non-profit organisaties zoals ZonMw, RIVM, Longfonds, Nierstichting en Erasmus MC. Ze heeft geschreven voor diverse tijdschriften en kranten, zoals Mare, AD, Zsana, Monitor, Augustijn, Manuele Therapie en Realmag. Sinds 2007 geeft ze jaarlijks les in schrijven. Meer informatie: www.zeehaas.nl