Lichamelijk

Informatie en tips bij lichamelijke gevolgen van kanker

Vermoeidheid en kanker
Patiënten met kanker kunnen tijdens en na de behandeling last hebben van een langdurige vermoeidheid. Het is een bijverschijnsel van de ziekte en/of behandeling die voor patiënten hun kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Bespreek dit met uw behandelaar. Mogelijk kan de volgende informatie u helpen deze vermoeidheid meer onder controle te krijgen.

KWF brochure ‘Vermoeidheid en kanker’.
De folder ‘Help, ik ben zo moe

Vanuit het Helen Dowling instituut Utrecht kunt u via internet begeleiding krijgen om de vermoeidheid klachten te inventariseren en tips en handreikingen te krijgen. Wel dient u zich aan te melden en een verwijsbrief via de huisarts of uw specialist aan te vragen.

Seksualiteit en kanker
De diagnose verandert veel in uw leven. Vanwege de behandeling kan u lichaam veranderen waardoor er onzekerheden bij u en uw partner ontstaan. Vermoeidheid en een veranderd zelfbeeld kunnen de behoefte naar intimiteit verminderen. Patiënten durven dit met regelmaat niet aan te geven aan hun arts. In de folder ‘seksualiteit en kanker’ van het KWF kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp.U kunt tevens vragen hebben over uw vruchtbaarheid na de behandeling, vraag dan uw behandelend arts om informatie. De mogelijkheid bestaat dat u een consult krijgt bij de gynaecoloog voor verdere informatie.

In het boekje lief en leed van de vereniging kankercentra (IKNL) wordt besproken hoe patiënten hun lichaam meer kunnen vertrouwen en met hun partner seksualiteit bespreekbaar kunnen maken.

U kunt aan uw behandelend arts of huisarts vragen om een verwijzing naar een seksuoloog mocht er meer begeleiding nodig zijn. We hebben binnen het Erasmus MC een spreekuur gericht op ‘seksuologie voor oncologie’. Hier kunt u tevens in overleg met uw arts een afspraak maken.

Sporten, Revalideren bij of na kanker
Tijdens of na de behandeling geven patiënten aan hun conditie te willen behouden. Er zijn groepsrevalidatieprogramma’s opgesteld voor patiënten met oncologische aandoeningen. U kunt gebruik maken van Herstel en Balans. U dient hiervoor een verwijzing te krijgen van uw arts.
We willen uw adviseren eerst met uw medische of verpleegkundige discipline te bespreken of het opbouwen van de lichamelijke conditie tijdens uw behandeling mogelijk is. Het sporten kan afgeraden worden wanneer u te lage rode bloedcellen, bloedplaatjes of witte bloedcellen heeft.

In uw leefomgeving kunt u kijken of er medische training programma’s worden aangeboden bij een fysiotherapeut die meehelpen aan de opbouw van uw conditie, controle van uw gewicht en krachtherstel. U kunt hier zelf naar informeren via www.fysionet.nl.

Tegenkracht is een organisatie die een sportplan aanbiedt waarbij landelijk sportartsen zijn aangesloten. In Rotterdam werken ze met het Sportmedisch Adviescentrum en beschikken ze over acht sportlocaties en begeleiders. Vanaf het moment van diagnose kunt u zich aanmelden. U wordt geholpen met een intake en een uitgebreid sportmedisch onderzoek en advies naar een traject van de juiste sportfaciliteiten en begeleiding. Via de website kunt u alle informatie vinden tevens over de declaratie mogelijkheden. 

Persoonlijke en uiterlijke verzorging bij kanker
Op lichamelijk en emotioneel gebied kunnen er door de diagnose en behandeling veel veranderingen plaats vinden. Uw uiterlijk kan ook veranderen door de medicatie, bestralingen of operatieve ingrepen.  Deze veranderingen kunnen tijdelijk zijn. Om u toch comfortabel en verzorgd te voelen in deze tijd, bevelen we u graag de volgende informatie aan.

EMC: ‘Persoonlijke verzorging bij kanker
Brochure: Uiterlijke verzorging
Heeft u haarverlies en wilt u een haarstuk overwegen dan raden we u aan de website van het Top Haarwerkers Gilde te raadplegen. Hier staan alle haarwerkspecialisten die onder de haarwerkgilde vallen.