Aneurysma en Endoprothese

Vervolg samenvatting

De meest voorkomende aneurysma’s bevinden zich in de buikholte (Aneurysma van de Aorta Abdominalis, of kortweg AAA genaamd) of in de borstholte (Thoracaal Aneurysma van de Aorta, of korter TAA genaamd). De behandeling is afhankelijk van de vorm en de grootte van het aneurysma. Meestal zal begonnen worden met een combinatie van medicijnen om de groei van het aneurysma te remmen. Als de diameter groter dan gemiddeld 5 cm is zal vaak een operatie geadviseerd worden. Voorheen was er slechts 1 soort operatie mogelijk: het volledig vervangen van het verwijde deel van de aorta door een kunstvat: de patiënt krijgt dan een zogenaamde buis- of broekprothese via een forse snee in de buik of borstholte. Deze operatie is effectief maar wel zwaar voor de patiënt om te ondergaan, en kan gepaard gaan met ernstige complicaties. Gelukkig is er tegenwoordig ook een alternatief voor deze operatie: via de liesslagader kan een waterdichte stent aan de binnenkant van het aneurysma geplaatst worden, de zogenaamde “endovasculaire behandeling”, vaak ook EVAR genoemd (EndoVasculaire Aneurysma Reparatie). Het Erasmus MC heeft een enorme ervaring met deze behandeling en neemt hiermee wereldwijd een leidende positie in. Tegenwoordig worden in het Erasmus MC ongeveer 80% van de patiënten met een aneurysma op deze wijze endovasculair behandeld. We maken gebruik van alle verschillende merken stents (endoprotheses), inclusief endoprotheses met zijarmpjes (gefenestreerde endoprothese). Hoewel het nog steeds een operatie betreft, is deze ingreep beduidend lichter om te ondergaan, geeft uitstekende resultaten en heeft een veel kleinere kans op complicaties.

 

Indien bij u een aneurysma is vastgesteld bent u vanzelfsprekend van harte welkom om een afspraak te maken op onze polikliniek Vaatchirurgie waar wij iedere donderdag een speciaal aneurysma spreekuur hebben. U kunt daar binnen een week terecht voor nadere uitleg en voor het bespreken van een eventuele operatieve behandeling. De polikliniek is bereikbaar via telefoon nummer: 010-7040112. U zult daar zien dat onze zorg voor vaatpatiënten multidisciplinair georiënteerd is, zodat optimale behandeling van hart- en vaatziekten gegarandeerd is.

 

Klik op deze link voor gedetailleerde informatie over een aneurysma en nadere uitleg over oorzaak, diagnostiek en behandeling.