... / ... / Voor patiënt / Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

In het Erasmus MC wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar aandoeningen van de hypofyse.

Laboratorium Hypofysecentrum RotterdamAls een hypofysetumor operatief verwijderd wordt zal deze allereerst door de patholoog beoordeeld worden. Daarnaast wordt een deel van dit weefsel in kweek gebracht op het laboratorium Koelkastvoor Neuroendocrinologie (hoofd Prof. dr. L.J Hofland). Hierbij kan bijvoorbeeld onderzocht worden of de tumor gevoelig is voor bepaalde medicijnen. Als er namelijk tumorweefsel achterblijft kan het noodzakelijk zijn om een aanvullende behandeling te geven met medicijnen om hormoonproductie en/of verdere groei te voorkomen. Verder kan ook de werking van nieuwe medicamenten in het laboratorium onderzocht worden.

Ook vindt klinisch geneesmiddelonderzoek plaats waarbij behandelingen worden verricht met nieuwe medicijnen, o.a. voor de ziekte van Cushing en acromegalie.

Het wetenschappelijk onderzoek wordt verricht in samenwerking met andere universitaire centra in Nederland en met centra in het buitenland, o.a. The National Institute of Health, Bethesda, USA, l'Université de Montréal, Canada, Centre Hospitalier Universitaire de Liège, Belgie, Max-Planck-Institute, Munchen, Duitsland en Aix-Marseille Université Frankrijk.