... / ... / ... / ... / Introductie: wat is de hypofyse? / LH en FSH (stimuleren de geslachtsorganen)

LH en FSH (stimuleren de geslachtsorganen)

De hypofyse maakt bij mannen en vrouwen hormonen voor de geslachtsorganen. De hypofysehormonen zijn LH en FSH en worden ook wel gonadotrofinen genoemd.

Onder invloed van deze hormonen worden processen in het lichaam geregeld die met seksualiteit en voortplanting te maken hebben.

Bij vrouwen:
De gonadotrofinen regelen bij vrouwen de menstruele cyclus. Onder invloed van FSH wordt maandelijks een eicel gerijpt en LH zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt.
Onder invloed van deze hormonen worden in de eierstokken hormonen geproduceerd. Hiervan zijn oestrogeen en progesteron de belangrijkste. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de botopbouw. Voor meer informatie over de behandeling van een tekort aan vrouwelijke hormonen zie: hormoonbehandeling.

Bij mannen:
Het belangrijkste hormoon dat onder invloed van de gonadotrofinen LH en FSH bij mannen wordt geproduceerd, is testosteron. Dit hormoon wordt geproduceerd in de testes. Onder invloed van testosteron worden spermacellen geproduceerd, worden spieren opgebouwd en ontwikkelen de secundaire geslachtskenmerken. Ook het libido (zin in seks) en het krijgen van erecties wordt beïnvloed door testosteron.
Voor meer informatie over de behandeling van een tekort aan mannelijke hormonen zie: hormoonbehandeling.