... / ... / Patiëntenzorg / Wat is gips?

Wat is gips?

Uw arts heeft gips voorgeschreven of misschien heeft u onlangs op de Spoedeisende Hulp gips gekregen. Er zijn verschillende soorten gips.

  • Kalkgips:

Dit witte gips wordt ook nog wel eens het ouderwetse gips genoemd. Dit gips is relatief zwaar ten opzichte van het nieuwe moderne kunststof gips. Vaak wordt er op de Spoedeisende Hulp na constatering van een fractuur een gipsspalk aangelegd van dit kalkgips. Een spalk is een gips waarbij het grootste gedeelte hard is en de andere deel alleen bedekt is met watten en verband. Zo heeft het gegipste lichaamsdeel ook nog wat ruimte om zijn zwelling kwijt te kunnen. 

Daarnaast worden er ook gipsspalken direct na bepaalde operaties aangelegd. Kalkgips heeft als voordeel dat het wondvocht kan opnemen. Dus mocht de geopereerde wond nog wat bloeden, trekt het vocht in het gips. Het gips beperkt de wondgenezing niet.

Het kalkgips heeft een uithardingstijd van 48 uur. In die tijd moet u erg voorzichtig zijn met het gips. Leg uw arm of been niet op harde randen, maar doe er een kussentje tussen. 

  • Kunststof gips:

Kunststofgips is gemaakt van een polyester. Het is lichtgewicht, maar toch stevig. Hoe meer lagen we van dit gips gebruiken, hoe steviger het gips wordt. Hoe minder lagen, hoe flexibeler. Wij kunnen dus ook braces maken van kunststof gips. Een brace is een gips die zo gemaakt is, dat hij uit en aan kan met behulp van klittenbanden.

Kunststof gips heeft een uithardingstijd van 30 minuten. Een stuk sneller dan kalkgips. U mag pas lopen op uw aangelegde kunststof gips na 30 minuten.

Denk erom dat gips niet nat mag worden. Dit geldt zowel voor kalk- als voor kunststofgips. Hoewel kunststofgips waterbestendig is, nemen de watten die eronder zit wel water op. Dat kan irritatie en huidcomplicaties geven. Er zijn speciale douchehoezen op de gipskamer te koop die het gips beschermen.