GFP-Lamp

Met behulp van LED-lampen kan de fluorescentie afkomstig van het “green fluorescent protein” (GFP) zichtbaar worden gemaakt.

Bij de afdeling Virologie worden veel studies gedaan met virussen die het marker-eiwit GFP tot expressie brengen. Cellen die met deze virussen geïnfecteerd worden gaan GFP  produceren en kunnen door middel van fluorescentie zichtbaar worden gemaakt. Hiervoor zijn verschillende technieken beschikbaar, zoals fluo-rescentie microscopie of flow-cytometrie. De wens bestond GFP fluorescentie ook macroscopisch zichtbaar te kunnen maken.

In samenwerking met de EMI is hiervoor een LED-lamp ontwikkeld.

 

De optimale golflengte voor excitatie van het GFP molecuul ligt tussen de 480 en 500 nanometer, wat overeenkomt met blauwgekleurd licht. In de GFP lamp zijn zes cyaan-kleurige LEDs van 5 volt verwerkt, elk gemonteerd in combinatie met een 480/40 bandpass filter, zodat uitsluitend licht met een golflengte tussen 460 en 500 nanometer wordt geproduceerd.  De lamp is volledig resistent tegen veel gebruikte decontaminatie middelen, zoals 70% alcohol of formaline.

 

Het gereflecteerde licht afkomstig van het GFP molecuul ligt vooral tussen de 510 en 550 nanometer, wat overeenkomt met groen gekleurd licht. Om de fluorescentie te kunnen zien moet een emissie-filter worden gebruikt dat het excitatielicht afblokt en alleen het emissielicht door laat. Hiervoor kan bijvoorbeeld een 510nm longpass filter gebruikt worden.

 

Inmiddels is ook een groene LED-lamp gemaakt, waarmee het “red fluorescent protein” (RFP) zichtbaar kan worden gemaakt.