DPS-meetopstelling

Met behulp van de DPS-meetopstelling kan in een vroeg stadium kwaadaardig weefsel worden onderscheiden van gezond- of goedaardig weefsel.

De DPS-Meetopstelling is ontwikkeld in opdracht van en in samenwerking met het Centrum voor Optische Diagnostiek en Therapie (CODT). De hoofdonderdelen van de meetopstelling zijn: een Panel PC, een Xenonlichtbron, 3 stuks spectrometers en een voedingsunit. Eén fiber wordt gebruikt voor belichting en detectie. Een tweede fiber, die direct naast de eerste is geplaatst, wordt als 2e detectiekanaal gebruikt.

Door de spectra van de twee detectiekanalen van elkaar af te trekken wordt een spectrum verkregen dat overeenkomt met een bepaalde effectieve fotonpadlengte welke ongeveer gelijk is aan de fiberdia-meter. Hierdoor kan het systeem specifiek gevoelig worden gemaakt voor het weefsel oppervlak en kunnen betere kwantitatieve metingen worden gedaan van verschillende biologische parameters van het weefsel. Te denken valt daarbij aan zuurstofsaturatie en doorbloeding van het slijmvlies. Met deze parameters kan in een vroeg stadium kwaadaardig weefsel worden onderscheiden van gezond- of goedaardig weefsel.