... / ... / Het EJM / Geschiedenis

Geschiedenis

Het EJM is het eerste medisch-wetenschappelijk faculteitsblad van Nederland, geïnitieerd door de studentenraad van het Erasmus MC.

2008
In 2008 werd het initiatief getriggerd door de lancering van een biomedisch studententijdschrijft van een andere Nederlandse universiteit. Een kleine delegatie, bestaande uit Christian von Kriegenbergh en Wu Wei, bezocht het kantoor van het desbetreffende tijdschrift en kwam tot de conclusie dat er een dergelijk initiatief ook in Rotterdam mogelijk zou moeten zijn.

Destijds waren de omstandigheden optimaal binnen het Erasmus MC voor het oprichten van het EJM. Het bachelor programma benadrukte de combinatie van geneeskunde en wetenschap, een visie die ten grondslag ligt aan het grootste medische onderzoeksinstituut in Nederland. Onmiddellijk kreeg het EJM steun van Prof. Themmen, destijds de coördinator van het bachelor programma. Hij was reeds nauw betrokken bij soortgelijke initiatieven, zoals de Junior Med School en het Erasmus MC Honours Class.

Mogelijk kwam de meeste steun van Prof. Pols, destijds de decaan van het Erasmus MC. Prof. Pols had een gelijkaardig initiatief voorgesteld tijdens zijn intreerede als hoogleraar in 1998. Tijdens zijn toespraak had Prof. Pols zelfs al een naam bedacht voor het tijdschrift. U raadt het al: het Erasmus Journal of Medicine. Het was derhalve meer dan gepast om het initiatief te verwezenlijken onder die naam, tien jaar nadat het was voorgesteld.