... / ... / Patiëntenzorg / Informatie over machtigingen en verzekeringen

Informatie over machtigingen en verzekeringen

Dieetadvies en dieetvoeding wordt vergoed door uw zorgverzekeraar

Dieetadvies

Wanneer uw behandelend arts/specialist van het Erasmus MC u doorverwijst naar onze afdeling, wordt de dieetbehandeling door uw zorgverzekeraar vergoed. Dit komt omdat de diëtist deel uitmaakt van uw totale behandeling in het ziekenhuis. U krijgt dus in dit geval geen aparte rekening van uw diëtist.

Dieetadvisering van een zelfstandig gevestigde diëtist (eerstelijns diëtist) wordt beperkt vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Hierbij wordt wel eerst het eigen risico aangesproken (dit geldt weer niet voor onder andere diabetes en COPD). Voor de voorwaarden kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Dieetvoeding thuis

Soms is het noodzakelijk om naast of in plaats van uw normale voeding een speciale voeding te gebruiken (bijvoorbeeld drinkvoeding of sondevoeding). Deze voedingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Daarvoor moet de diëtist wel een dieetonkostenvergoeding (machtiging) uitschrijven. De diëtist stuurt deze machtiging voor uw voeding naar een facilitair bedrijf. Zij zorgen voor levering aan huis en voor de verrekening met de zorgverzekeraar.

Let op: de zorgverzekeraars houden de kosten van dieetvoeding in op uw eigen risico. Wilt u weten of uw al door uw eigen risico heen bent? Neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Uw zorgverzekeraar heeft een contract bij een of meerdere facilitaire bedrijven. Deze facilitaire bedrijven leveren de voeding af bij u thuis en zorgen voor afhandeling met uw zorgverzekering. Het ligt dus ook aan uw zorgverzekeraar door wie uw voeding wordt geleverd.