... / ... / ... / ... / Deelnemen aan ons onderzoek / SAPTAP studie

SAPTAP studie

Vergelijkend onderzoek tussen EVLT en Muller behandeling bij spataderen

Op de afdeling Dermatologie worden spataderen behandeld. Spataderen zijn aanwezig bij ongeveer 25% van de algemene bevolking. Bij een derde van de mensen met spataderen functioneren de oppervlakkige stamader en de zijtakaderen niet meer goed. In Nederland worden deze patiënten doorgaans met twee verschillende therapieën behandeld:  de endoveneuze lasertherapie en de ambulante flebectomie volgens Muller. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de endoveneuze lasertherapie bij lang niet alle patiënten nodig is.

Om te beoordelen of de behandeling met alleen Muller net zo goed is als de combinatiebehandeling van endoveneuze laser therapie met Muller doen wij een vergelijkend onderzoek naar deze behandelingen. Andere centra die ook deelnemen aan dit onderzoek zijn: Alkmaar (Centrum Oosterwal), Zwolle (Isala), Dordrecht (Mohs klinieken) en Uden (Dermapark). De naam van dit onderzoek is de ‘SAPTAP’ studie. Als u meedoet met het onderzoek heeft u 50% kans om alleen de Muller behandeling te krijgen en 50% kans om de combinatiebehandeling van endoveneuze laser therapie met Muller te krijgen. Wij vragen u alleen enkele vragenlijsten in te vullen en een óf tweemaal extra op controle te komen, zodat wij een goed beeld krijgen in hoeverre de ene behandeling beter bevalt dan de andere behandeling.

We hopen met de resultaten van dit onderzoek het aantal onnodige endoveneuze laserbehandelingen in de toekomst te kunnen verminderen.

Voor informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van de afdeling Dermatologie (010-7040110). Ook kunt u als u vragen hebt over de het onderzoek gebruik maken van een speciaal emailadres: SAPTAP@erasmusmc.nl

De artsen die meewerken aan dit onderzoek:

  • Prof. Dr. T.E.C. Nijsten, dermatoloog / afdelingshoofd
  • Prof. Dr. M.G.R. De Maeseneer, vaatchirurg
  • Dr. R.R. van den Bos, dermatoloog
  • Drs. S.K. van der Velden, dermatoloog in opleiding 

 

Poster SAPTAP studie