... / ... / ... / Patiëntenzorg volwassenen / Verpleegkundig spreekuur

Verpleegkundig spreekuur

Spreekuur van de gespecialiseerde verpleegkundige.

Als u aansluitend aan uw artsbezoek een vervolgafspraak maakt voor het verpleegkundig spreekuur, krijgt u van de spreekuurbegeleider een vragenlijst mee naar huis. Deze vragenlijst vult u in en neemt u mee naar uw afspraak op het verpleegkundig spreekuur. Aan de hand van deze lijst kan een gespecialiseerde verpleegkundige samen met u bekijken welke begeleiding het beste bij u past. U kunt op dit spreekuur onder meer nadere informatie krijgen over uw huidaandoening, advies over hoe u het beste met uw huidaandoening kunt omgaan, aanvullende uitleg over de voorgestelde behandeling, mogelijkheden van patiëntenverenigingen, wat een goede huidverzorging voor u inhoudt, gebruik van cosmetica- en huidverzorgingsproducten en het omgaan met allergieën.

U kunt ook instructie krijgen over hoe u het beste kunt zalven, hoe u uw huid hygiënisch kunt verzorgen of u leert hoe u de huid kunt verbinden en inpakken.
De verpleegkundige kan u ook begeleiden bij het omgaan met een aangedaan uiterlijk.

Het is begrijpelijk dat de huidaandoening van invloed kan zijn op uw contact met anderen en op bijvoorbeeld seksualiteit. Desgewenst verwijst de verpleegkundige u door naar iemand van het medisch maatschappelijk werk of de seksuoloog.

Een eerste bezoek aan het verpleegkundig spreekuur duurt ongeveer een uur. Afhankelijk van de aard van de begeleiding kan het bezoek aan het verpleegkundig spreekuur eenmalig of vaker zijn.

Als de huidaandoening erg opspeelt, is een arbeids- en tijdsintensieve zalfbehandeling (ATB) zoals de 'wet wrap' behandeling of dithranolbehandeling, soms een goede oplossing. Deze behandelingen zijn complex en vragen de nodige discipline om ze thuis goed te kunnen uitvoeren. Op de ATB-dagbehandeling worden deze behandelingen in ongeveer drie bezoeken aangeleerd. Als u vervolgens thuis met deze behandeling aan de slag gaat, blijft de verpleegkundige van de ATB-dagbehandeling u begeleiden.