... / ... / ... / ... / Overige aandoeningen / Kaalheid

Kaalheid

Informatie over Alopecia androgenetica (kaalheid)

Alopecia androgenetica wordt beschouwd als de ‘mannelijke vorm van kaalheid, hoewel deze niet alleen bij mannen maar ook bij vrouwen kan voorkomen. Het betreft hier een erfelijke aandoening. Het mannelijke geslachtshormoon dihydrotestosteron speelt een belangrijke rol bij het dunner en minder worden van de haargroei. Het is meestal op jonge leeftijd (12-40 jaar) zichtbaar en wordt daardoor als cosmetisch storend  ervaren. Bij mensen met aanleg voor alopecia androgenetica is het genetisch bepaald dat alleen de haren aan de bovenkant van het hoofd verloren gaan. Haar aan de zijkant en achterkant van het hoofd worden niet beinvloedt door de aandoening.
Kaalheid verloopt bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Bij vrouwen met AGA is het haarverlies meer verspreid over het hoofd en begint het meestal bij de scheiding.

Behandeling
Het geneesmiddel finasteride wordt gebruikt voor de behandeling van vroege vormen van kaalheid bij mannen. In de juiste  dosering  gedurende tenminste 1 jaar, geeft dit medicijn bemoedigende resultaten. Voor een blijvend resultaat moet de behandeling in principe levenslang worden voortgezet. Als bijwerking kan in slechts enkele gevallen de behoefte aan sex sterk verminderen. De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Vrouwen kunnen voor kaalheid behandeld worden met geneesmiddelen die  de werking van de mannelijke geslachtshormonen blokkeren, zoals Diane 35®, Androcur®. Bij vergevorderde vormen van alopecia androgenetica hebben deze behandelingen geen effect. Haartransplantaten of – protheses kunnen hierbij een uitkomst bieden.