... / ... / ... / Behandelingen / Mohs micrografische chirurgie

Mohs micrografische chirurgie

Informatie over Mohs micrografische chirurgie.

Mohs micrografische chirurgie werd ontwikkeld door Frederick Mohs, een Amerikaanse chirurg.
Deze operatietechniek wordt gebruikt om huidkanker (het basaalcelcarcinoom) zo precies mogelijk weg te halen, zonder dat daarbij teveel gezonde huid verloren gaat. Om dit te bereiken, wordt het verwijderde weefsel, terwijl de patiënt wacht, nagekeken. Als de randen van de wond vrij zijn van kankercellen, wordt de wond gehecht en kan de patiënt naar huis. Als de randen van de wond nog wel kankercellen bevatten, wordt opnieuw een stukje weefsel weggenomen en weer direct nagekeken. Deze procedure wordt herhaald tot er geen kankercellen meer worden gevonden. Dit betekent dat de procedure soms een hele dag in beslag kan nemen. Niet elke patiënt met een basaalcelcarcinoom komt in aanmerking voor Mohs micrografische chirurgie.

Wij reserveren deze techniek voor de ‘moeilijke gevallen’: patiënten waarbij de kanker is teruggekomen, bij een bijzonder grote tumor, of een tumor die vlak bij vitale structuren zit (bijvoorbeeld oog, oor, neus of mond).
De beslissing om tot Mohs micrografische chirurgie over te gaan, wordt door de dermatologen gezamenlijk genomen. Voor elke patiënt wordt de best passende behandeling gekozen.
De afdeling Dermatologie heeft veel aandacht voor chirurgische ontwikkelingen. Hierbij kijken we vooral naar het cosmetische gedeelte en worden de nieuwste hechttechnieken toegepast. Dit geldt zowel voor de oncologische chirurgie, als voor de cosmetisch georiënteerde chirurgie. Voor deze huidchirurgie staat een team ervaren operateurs ter beschikking.

Als u onze folder wilt lezen over Mohs' micrografische chirurgie, klik hier.

Er is over deze behandeling een informatievideo beschikbaar, klik hier