... / ... / Specialisten aan het woord / Celesta Wensveen

Celesta Wensveen

Gynaecologisch Oncoloog

Op welke wijze wordt de Da Vinci Robot ingezet?
Binnen de afdeling gynaecologie wordt de robot ingezet bij vrouwen met baarmoederhalskanker, bij vrouwen met verzakkingproblemen en vrouwen met baarmoederslijmvlieskanker en overgewicht. In de toekomst zullen ook operaties bij vrouwen met eierstokkanker tot de mogelijkheden behoren.

Waarom de operatierobot?
Vrouwen met baarmoederhalskanker zijn vaak vrouwen met een jong gezin. Als deze radicale chirurgie met de robot wordt uigevoerd, dan kunnen zij eerder naar huis. De littekens van de insteekopeneningen bij de robotoperaties zijn ook veel kleiner, dan bij een open procedure. Ook is het bloedverlies bewezen minder, dat is ook bevorderlijk voor een sneller herstel.

Wat maakt de Da Vinci Robot zo uniek?
De Da Vinci Robot is een nieuwe onmisbare ontwikkeling in de chirurgie. De high-definition 3D-weergave biedt de operateur een beter overzicht. De handbewegingen van de arts worden door het Da Vinci systeem vertaald naar kleinere en nauwkeurige bewegingen van de instrumenten.

Wat is de meerwaarde van de operatierobot voor het Erasmus MC?
In het Erasmus MC worden veel vrouwen met baarmoederhalskanker geopereerd via de open procedure, waarna vaak een lange herstelperiode (6 weken) nodig is. Nu kunnen deze vrouwen met de meest nauwkeurige en minst invasieve techniek worden geopereerd, waardoor zij sneller in staat zullen zijn om hun normale activiteiten te hervatten. Het aantal verwijzingen naar het Erasmus MC van vrouwen met overgewicht, waarbij de baarmoeder om medische reden moet worden verwijderd neemt toe. Voor deze complexe groep vrouwen biedt de Da Vinci Robot een oplossing.