... / Da Vinci Robot / Behandelingen en operaties

Behandelingen en operaties

Behandelingen en operaties

 

Urologie

De Da Vinci Robot wordt momenteel ingezet voor radicale prostatectomieën (totale prostaatverwijdering als sprake is van prostaatkanker). Vanaf 2001 werd in het Erasmus MC de prostatectomie waar mogelijk met een kijkoperatie (laparoscopisch) uitgevoerd. Als robotchirurgie niet mogelijk is, is er voldoende expertise voor laparoscopie of zelfs open chirurgie.

Sinds 2010 wordt de robot ingezet voor partiële nefrectomieën (verwijdering van kleine niertumoren met als doel zoveel mogelijk gezond nierweefsel te sparen)

In 2012 zal worden gestart met de radicale cystectomie, totale blaasverwijdering als sprake is van een uitgebreide vorm van blaaskanker.

 

Verloskunde & Vrouwenziekten (gynaecologie)

De Da Vinci robot wordt ingezet voor:

- Endometriumcarcinoom (baarmoederslijmvlieskanker)

- Cervix carcinoom (baarmoederhalskanker)

- Bekkenbodemproblematiek (verzakkingen)

In de toekomst zal Verloskunde & Vrouwenziekten (gynaecologie) ook het ovariumcarcinoom (eierstokkanker) gaan opereren met de operatierobot.

Bij uitgebreide vormen van endometriose zou de robot ook een rol kunnen gaan spelen.

 

Heelkunde

Het Erasmus MC is het grootste niertransplantatiecentrum van Nederland. Er is in 2009 gestart met robot-geassisteerde nierdonaties. Er wordt vergeleken met de conventionele kijkoperatie, de standaardtechniek tot nu toe.

Tevens is de robot toepasbaar bij:

- Oesophagusresecties (slokdarmverwijdering in geval van slokdarmkanker)

- Gedeeltelijke lererkwabverwijderingen

- thoraxchirurgie (bijvoorbeeld longkwabverwijderingen)

 

Keel- Neus en Oorheelkunde

Bij tumoren van de mondbodem of de amandelen is het door gebruik te maken van de robot mogelijk, om mutilerende stappen van een ingreep achterwege te laten. Het is dan soms mogelijk om te voorkomen dat de onderkaak moet worden ingezaagd. Hiermee kunnen dus uitgebreide zogenaamde ‘Commando-operaties’ worden voorkomen.