Oto-genetisch spreekuur

Voor wie: Kinderen met slechthorendheid én een andere aangeboren afwijking; kinderen waarvan de ouders vragen hebben over erfelijkheid en herhalingsrisico's; kinderen met een onbegrepen slechthorendheid.

Tijdens het oto-genetisch spreekuur maken KNO-artsen en klinisch genetici samen een snelle analyse van de aandoening. Tijdens het spreekuur brengen de specialisten alle afwijkingen aan het gehoor en de gehoororganen in verband met de overige bijzondere kenmerken van het kind. Ook gegevens van andere specialisten die het kind hebben gezien, worden hierin meegenomen. Ouders kunnen daarnaast eerder geinformeerd worden over de oorzaak van de aandoening van het kind. En ook over de eventuele risico's voor hun (toekomstige) kinderen en andere familieleden.

Niet bij alle dove en slechthorende patiënten kan tijdens het spreekuur een snelle diagnose worden gesteld. Als er meer aangeboren problemen in de familie voorkomen, is uitgebreid genetisch onderzoek nodig. Dit complete onderzoek kan van aanmelding tot einduitslag wel tot acht maanden duren.


Meer informatie
Patiënten kunnen voor informatie of een doorverwijzing contact opnemen met de behandelend specialist of huisarts.

Verwijzers vinden meer informatie en telefoonnummers in de bereikbaarheidsgids die door het Erasmus MC is verspreid.