... / ... / ... / ... / Januari 2019 / Op het snijvlak van kunst en wetenschap

Op het snijvlak van kunst en wetenschap

“Plastische chirurgie is kwaliteit-van-leven chirurgie”, zegt plastisch chirurg Marc Mureau van het Erasmus MC Kanker Instituut. Mureau probeert met zijn reconstructies van borsten, neuzen en andere delen van het lichaam de gevolgen van kanker zo min mogelijk zichtbaar te laten zijn.

Mureau

Kraakbeen
Mureau beweegt zich op het snijvlak van kunst en wetenschap, zegt hij vaak. “Het kraakbeen uit de rib of het oor van de patiënt dat ik gebruik voor de reconstructie van een neus is erg stug. Dat snijd ik dan uit totdat ik de gewenste vorm van de neus heb. Dat is bijna letterlijk beeldhouwen.”

Reconstructie
Het gevolg van de reconstructie is dat patiënten weer zelfvertrouwen krijgen. “Wat goed is om te weten voor patiënten met borstkanker, is dat het tegenwoordig heel wel mogelijk is om in één operatie de tumor weg te halen én de borst te reconstrueren. De patiënte wordt dan wakker met een borst en de gevolgen van de tumor zijn nauwelijks zichtbaar.”

Impact
In een interviewserie vertellen specialisten van het Erasmus MC Kanker Instituut over de impact van hun werk op henzelf, op patiënten en op de samenleving. Plastisch chirurg Marc Mureau is de derde in de reeks. Lees of bekijk het volledige interview, een combinatie van tekst en video, op het online platform Amazing Erasmus MC.

gepubliceerd: 8 januari 2019.

Deel deze pagina: