... / ... / ... / ... / 2018-08 / Dubbel in de prijzen

Dubbel in de prijzen

Het Erasmus MC is verkozen tot beste gebouw van 2018. De nieuwbouw kreeg zowel de jury- als de publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs (RAP).

hoofd 

Rotterdammers
Op het stadhuis in Rotterdam reikte Bas Kurvers, wethouder Bouwen en Wonen, namens de Rotterdammers de publieksprijs uit waarna juryvoorzitter Samir Bantal, directeur AMO, de vakjuryprijs bekend maakte.

Podium
Op het podium namen directeur Programma Integrale Bouw Menno Riemersma (publieksprijs) en programmasecretaris Liesbeth van Heel (vakjuryprijs) de versierselen in ontvangst. Ze werden daarbij geflankeerd door architecten Willemieneke Hammer, Bas Molenaar en Rob Niessen van EGM, Cor Geluk van Juurlink + Geluk landschapsarchitecten en Fred Reurings van Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC.

Openhartoperatie
Het juryrapport noemt het Erasmus MC “een project dat op eenzame hoogte staat als het gaat om het samenballen van kennis en architectuur. De architectonische variant van een openhartoperatie.”

Waardering
“Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project,” meldt het Architectuur Instituut Rotterdam, organisator van de RAP op haar site.

Puzzel
“Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

Met de nieuwbouw is een kleine medische stad ontstaan waar dagelijks 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten bezoekers hun weg vinden, schrijft architectenbureau EGM in zijn persbericht.

“Naast de primaire medische functie van het centrum vervult het Erasmus MC dan ook een sterke economische rol voor Rotterdam. Met sterke betrokkenheid en vasthoudende durf heeft het Erasmus MC het fundament gelegd voor hét universitair medisch centrum van de 21e eeuw, waar architectuur, interieur en landschap een nieuwe standaard definiëren voor het begrip Gezond Gebouw. Het nieuwe Erasmus MC past hiermee naadloos in het rijtje iconen dat het aanzicht van de stad de afgelopen jaren heeft verrijkt.”

De vakjury van de RAP bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding. De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

gepubliceerd: 20 december 2018.

Deel deze pagina: