... / ... / ... / ... / 2018-08 / Ketogeen dieet werkt bij epilepsie

Ketogeen dieet werkt bij epilepsie

Minstens de helft van de kinderen met epilepsie en specifieke stofwisselingsziekten heeft baat bij het volgen van het ketogeen dieet. Diëtiste Elles van der Louw van het Sophia Kinderziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in deze behandelingen.

XL_ketogeenAlternatief
 Het dieet bestaat al meer dan 100 jaar maar werd altijd beschouwd als zeer moeilijk te volgen; het zou niet smakelijk, moeilijk te berekenen en moeilijk uitvoerbaar zijn. Omdat is gebleken dat het een goed alternatief biedt voor patiënten die niet goed reageren op medicijnen, is het dieet opnieuw onder de aandacht gekomen. Ook zijn er twee verschillende vormen van het dieet ontwikkeld die een stuk makkelijker te volgen zijn dan het originele en strenge ketogeen dieet; een minder streng dieet met dagelijkse inname van speciale vetmengsels, en een aangepaste versie van het bekende Atkins Dieet.

Koolhydraten
 Bij het ketogeen dieet staat de verhouding tussen koolhydraten en vetten centraal. "Patiënten die dit dieet volgen krijgen weinig koolhydraten binnen en zo’n drie keer zoveel vetten als gebruikelijk", vertelt Van der Louw. Dus slechts hele kleine hoeveelheden fruit, pasta, brood en aardappelen maar wel groente, vette vis, vlees en noten in combinatie met een aanzienlijke hoeveelheid vet uit bijvoorbeeld olijfolie, mayonaise en slagroom. Het doel is het lichaam in ketose te brengen, de fysieke staat die ervoor zorgt dat het lichaam op vetten teert in plaats van op koolhydraten. Hierbij komen 'ketonen' vrij als afvalstoffen. Dit is een vergelijkbare toestand met wanneer je zou vasten."

Onderzoek
 Ondanks dat bewezen is dat het dieet bij 50 tot 70 % van de patiënten aanslaat, houden artsen nog vaak vast aan het gebruikelijke behandeling met medicatie. Dit komt omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar het ketogeen dieet, volgens van der Louw. "Van medicijnen weten we precies wat ze doen, van de werking van het ketogeen dieet is nog veel onbekend. We zien het effect: aanvallen stoppen of verminderen, maar we weten niet precies waaróm dat gebeurt." Volgend jaar hoopt Van der Louw te promoveren op het onderwerp en wil ze met haar onderzoek meer duidelijkheid geven over de mogelijkheden en toepassingen van het dieet.

Lees ook het uitgebreide artikel over behandeling met het ketogeen dieet, en meer artikelen over voeding op Amazingerasmusmc.nl.

gepubliceerd: 10 december 2018.

Deel deze pagina: