... / ... / ... / ... / 2018-08 / Proef in vliegtuig met gewichtloosheid

Proef in vliegtuig met gewichtloosheid

Twaalf proefpersonen, onder wie medewerkers van het Erasmus MC, zullen binnenkort twintig seconden gewichtloosheid ondergaan in een 'neerstortend' vliegtuig.

Zero-G parabolic arc descent 
Manoevre
Uiteraard verongelukt het vliegtuig niet, maar maakt het een sterke manoeuvre naar beneden; zie de duik hierboven.

Boven oceaan
Het wetenschappelijke experiment vindt 30 en 31 oktober en 1 november plaats, tijdens drie vluchten. Die worden uitgevoerd boven de Atlantische Oceaan, vanaf een luchthaven bij Bordeaux (Frankrijk).

Merkel-toestel
Initiatiefnemer is de afdeling Neurowetenschappen van het Erasmus MC. Het educatieve programma van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) maakt dit onderzoek mogelijk. De vluchten worden uitgevoerd in het voormalige diensttoestel van bondskanselier Angela Merkel.

G-REACH
Zeb Jonker en Emma Raat vormen met drie andere studenten (Brandon Rasman, Guido Maquelin en Charlotte Viëtor) en twee begeleiders (dr. Patrick Forbes en prof. Maarten Frens) G-Reach.

Zwaartekracht
Team G-REACH voert de zwaartekrachtproeven uit. De Rotterdamse studenten krijgen een ruimte van twee bij twee meter toegewezen in het vliegtuig. "Het is bijna niet te geloven", zeggen ze, "dat zo'n experiment met gewichtloosheid in de lucht met een vliegtuig kan worden uitgevoerd."

Reactie brein
Jonker en Raat: "ESA wil laten zien wat er allemaal mogelijk is met ruimtevaartonderzoek, onder meer op het gebied van de hersenen. Kern van onze proef zijn eenvoudige, alledaagse bewegingen, zoals je arm uitstrekken en van boven naar onder bewegen. De vraag is dan hoe het brein alle informatie verwerkt die voor zulke handelingen nodig is."

Bewegingen
Tijdens de vluchten valt tijdelijk de zwaartekracht weg als het vliegtuig de duik maakt. Gemeten wordt dan hoe het brein hierop zal reageren, door de proefpersonen een beweging met de arm te laten maken. Dat doen ze eerst op aarde en later in de lucht. De manier waarop ze hun bewegingen aanpassen aan de gewichtloosheid wordt uitvoerig bestudeerd. 

Dagje uit
De 'vrije val-vluchten' zijn ook als commercieel dagje uit te boeken. Een ticket kost $ 7.000, zie het filmpje G Flight - Parabolic Flight With The Airbus A300' (7.09 min.) of bekijk het filmpje 'Going weightless on a Zero G airplane flight above Florida' (3.47 min.) .

Beroerte
Over het nut van dit experiment voor de geneeskunde, vertellen de studenten: "Alle alledaagse bewegingen zijn ooit aangeleerd. Maar soms lukken ze niet meer, bijvoorbeeld als iemand een beroerte heeft gehad. Dan is van belang om te begrijpen hoe de hersenen binnenkomende prikkels verwerken. Dat kunnen we gana uitzoeken dankzij het 'Fly your Thesis!'-programma, van ESA."

Zero-G paraboolmanoevre

G-REACH-team
Zero-g_Airbus_A-300
Zie ook: G-REACH op Facebook en de scientific background (Engelstalig).

gepubliceerd: 28 september 2018.

Deel deze pagina: