... / ... / ... / ... / 2018-08 / Slopen en hergebruiken

Slopen en hergebruiken

Het Erasmus MC en de firma Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek hebben een contract getekend over sloop van de oudbouw. Het wordt geen gewone sloop.

Ondertekening contract sloop
De ondertekening door Menno Riemersma, Erasmus MC (rechts) en René Plaggenburg, Dusseldorp. Rechts: de eerste 'opbrengst': plafondplaten.

Hergebruikt
Het contract is donderdag 27 september getekend. Uniek aan dit slooptraject in Rotterdam, dat als geheel tot en met 2022 gaat duren, is dat de vrijkomende materialen zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt.

Oude hoofdingang
Er wordt, zoals dat in bouwkringen heet, circulair gesloopt. Als eerste is straks het bouwdeel aan de beurt waar de tijdelijke hoofdingang was gevestigd. Dit staat aan de 's-Gravendijkwal.

Hulp en advies
Het Erasmus MC kreeg bij de aanbesteding van het slooptraject hulp van adviesgroep Synarchis en de ingenieurs van Buro BOOT. Die zijn gespecialiseerd in circulaire sloop.

Madaster
Het Erasmus MC eiste bij de aanbesteding dat de kandidaten zoveel mogelijk sloopmateriaal voor hergebruik beschikbaar moeten maken of houden. Platform Madaster beoordeelde de ingediende voorstellen op hoeveelheid en kwaliteit van opnieuw te gebruiken materialen. Dusseldorp kwam als beste uit de bus.

Paspoort
De Rotterdamse afvalmaterialen zullen een materialenpaspoort krijgen en daarna worden opgenomen in de database van het Madaster. Deze materialen worden vervolgens in de markt gezet, via Insert. Dat is een soort Marktplaats voor te recycleren bouwmaterialen. Bij dat laatste kan worden gedacht aan deuren, vloerbedekking, plafondsystemen, radiatoren, lichtarmaturen, toiletpotten, stopcontacten en kabels.

Woonstad
Een deel van de materialen die vrijkomen uit het voormalige entreegebouw van het Erasmus MC, is al afgenomen door woningcorporatie Woonstad. Die gaat ze gebruiken voor een woonproject.

Afvoer plafondplaten na de sloop
De eerste plafondplaten worden, compleet met rood feestlint, weggedragen.

Sloop fase 1
Zie ook: Tranche II, slopen, renoveren, ruimte creëren.

gepubliceerd: 27 september 2018.

Deel deze pagina: