... / ... / ... / ... / 2018-08 / Hoogste onderscheiding Koopmans

Hoogste onderscheiding Koopmans

Prof. Marion Koopmans, hoogleraar virologie, heeft 12 september de NWO Stevinpremie in ontvangst genomen. Dit is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.

Marion Koopmans viroloog
Minister
Koopmans ontving de onderzoekspremie van € 2,5 miljoen in Den Haag uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

Virussen
Koopmans doet onderzoek naar de overdracht van virussen van dieren op mensen (zoönosen), en op grootschalige verspreiding tussen mensen (outbreaks en pandemieën). "Ik wil ervoor zorgen dat we in de toekomst samen beter voorbereid zijn op nieuwe virusinfecties." Ze pleit voor een aanpak waarbij landen wereldwijd een vangnetachtig systeem hebben om te kunnen reageren op zeldzame virussen die grote gevolgen kunnen hebben. Die moeten sneller kunnen worden opgespoord en geïsoleerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Opduiken
Door globalisering verspreiden virussen zich veel sneller dan voorheen. Ze kunnen overal opduiken. "Nu springen we vaak pas op het moment van een uitbraak op om te zorgen dat het weer wordt ingedamd. Mijn onderzoek richt zich op de vraag hoe we potentiële uitbraken beter kunnen voorspellen en hoe we beter voorbereid kunnen zijn. Hierbij maken we gebruik van de genetische informatie die zich in de vorm van DNA of RNA in virussen bevindt."

Anderen
Naast Koopmans kregen nog vijf toponderzoekers een NWO-premie uitgereikt. Zo ontving historica Beatrice de Graaf eveneens een Stevinlaureaat. De Spinozalaureaten gingen naar celbiologe Anna Akhmanova, biofyisica Marileen Dogterom, sociaal psycholoog Carsten de Dreu en microbioloog John van der Oost.

Tot de top
De Stevinpremie, bestemd voor maximaal twee (teams van) onderzoekers, is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Sinds 1995 reikt NWO de Spinozapremie al jaarlijks uit aan maximaal vier wetenschappers die tot de internationale top van hun vakgebied behoren.

Kwaliteit
Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker en het onderzoek voorop. De Spinozapremie legt de nadruk op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, de Stevinpremie meer op de maatschappelijke impact.

Zie de NWO-video over haar werk (3.03 min.) of lees het NWO-portret.

gepubliceerd: 12 september 2018.

Deel deze pagina: