... / ... / ... / ... / 2018-08 / Dag van de Pijn in Erasmus MC

Dag van de Pijn in Erasmus MC

In het Erasmus MC vindt dinsdag 18 september weer de Dag van de Pijn plaats, van 10.00 tot 15.00 uur.

Dag van de PijnEr komen drie informatiekramen, bereikbaar via de hoofdingang. Twee staan in de Passage, ter hoogte van het kunstwerk Duna, de derde in de hal van het Sophia Kinderziekenhuis.
 
Waarom een Dag van de Pijn?
Anesthesioloog Maya Vereen: "Omdat pijn en de behandeling ervan erg belangrijk is. Pijn heeft invloed op de genezing, lichamelijk zowel als geestelijk. Wij willen graag iedereen bijpraten over de mogelijkheden."
 
Voor wie is deze dag?
"Voor patiënten en hun bezoekers, maar ook verpleegkundigen, artsen, studenten geneeskunde en al het andere ziekenhuispersoneel. Iedereen is welkom!"

Wat doet een anesthesioloog?
"Niet iedereen kent dit woord, we worden ook wel narcose-arts of anesthesist genoemd. Wij geven anesthesie aan patiënten die worden geopereerd of een andere pijnlijke ingreep ondergaan. Een belangrijk onderdeel van ons werk is pijnbestrijding. Maar we bewaken bijvoorbeeld ook de ademhaling, bloedcirculatie, het bewustzijn en de temperatuur tijdens de ingreep."

Wat gaan jullie zoal vertellen?
"Bij onze uitleg letten we op de achtergrond van de vragensteller. Een verpleegkundige die werkt met patiënten met pijn heeft andere vragen dan bijvoorbeeld iemand die al jarenlang ernstige rugklachten heeft. We zullen uitleg geven over acute pijn en chronische pijn. Het zal gaan over pijn zelf, het meten en registreren ervan, en vooral over de behandelingen die mogelijk zijn. Denk daarbij aan allerlei vormen van medicatie, maar ook andere aanpakken van pijn. Dus zonder pillen. De laatste tijd is er veel aandacht voor gunstige effecten van onder andere muziek."

Wie geven de informatie?
"Professionals van het Erasmus MC die zijn gespecialiseerd in acute pijn bij volwassenen, acute pijn bij kinderen, chronische pijn en palliatieve zorg. Dat laatste is de zorg die wordt verleend in eindfase van het leven. Ik ben samen met ons afdelingshoofd prof. Robert Jan Stolker ook bij de kramen aanwezig."

Kunnen bezoekers hun eigen pijn bespreken?
"Dat kan, maar het is geen vervanging van een consult. We kunnen ingaan op de pijn die iemand omschrijft en algemene tips en adviezen geven. Maar diagnose en behandeling lopen altijd via de dokter. We schrijven bij de kraampjes dus geen recepten uit."

Wat is dit jaar het motto?
"Out of the pillbox!' Daarmee bedoelen we dat medicatie die pijn bestrijdt of dempt belangrijk is, maar dat er nog meer wegen zijn om te komen tot pijnverlichting."

gepubliceerd: 14 september 2018.

Deel deze pagina: