... / ... / ... / ... / 2018-08 / Cao-actie op trap Erasmus MC

Cao-actie op trap Erasmus MC

Op de trap van de ingang Wytemaweg hebben Erasmus MC'ers donderdag 30 augustus actie gevoerd voor een goede cao. Ook werd een noodklok geluid.

Acties CAO UMC 30 augustus 2018
Vlaggen

Met spandoeken en vlaggen maakten de naar schatting 250 medewerkers duidelijk wat hun wensen zijn: onder meer 3,5% loonsverhoging per jaar, een goede generatieregeling, concrete afspraken over werkdruk en een stagevergoeding ook voor coassistenten.

Vakbonden
De actie was georganiseerd door vier vakbonden: FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg &Welzijn, AC/FBZ, CMHF. Die onderhandelen met de werkgeversorganisatie NFU over de nieuwe cao umc.

Acties CAO UMC 30 augustus 2018Verkennend
Het overleg ligt stil. Vandaag, donderdag 30 augustus, wordt het 'informeel en verkennend' hervat, aldus FNV-woordvoerder Liane Hoogendoorn, 'omdat wij eerst onderzoeken of er echt ruimte is om te onderhandelen.'

Stethoscoop
Joke Boonstra en Hans van Leeuwen (beiden van de Raad van Bestuur Erasmus MC) kregen van alle medewerkers en studenten een gouden stethoscoop overhandigd (foto rechts), 'zodat ze goed kunnen luisteren naar het personeel'. Boonstra reageerde: "We zijn onder de indruk en begrijpen heel goed dat het jullie menens is. Jullie zijn goed hoorbaar en zichtbaar voor ons. Deze trap vol mensen, die een duidelijke boodschap willen overbrengen, staat helder op ons netvlies."

Mensen, stenen
Actie cao 30 augHoogendoorn (FNV) bestempelde het huidige cao-aanbod van de werkgevers als 'absoluut onvoldoende'. Zij benadrukt dat er veel geld in de stenen van het gloednieuwe Erasmus MC is gestoken, maar 'iedereen weet dat de bouwstenen in de zorg de mensen zijn'.

Gigantisch druk
Boonstra: "Wij willen ook een goede cao. We weten dat de werkdruk hoog is, dat het op sommige afdelingen gi-gan-tisch druk is, omdat er te weinig collega's zijn." Ze zei dat de Raad van Bestuur enorme waardering heeft voor de inzet van de medewerkers, 'maar van waardering kan je geen boodschappen doen". Ze sprak de hoop uit dat het cao-overleg snel wordt hervat.

Echt geluisterd
Hoogendoorn: "Wij zijn benieuwd of we aan de onderhandelingstafel gaan terugzien of de Raad van Bestuur echt heeft geluisterd." De vakbonden kondigden aan dat op 17 september in het Erasmus MC wordt gestart met drie weken stiptheidsacties.
Cao actie 30 aug
Cao actie 30 aug
Cao actie 30 aug
Cao actie 30 aug
Acties CAO UMC 30 augustus 2018gepubliceerd: 30 augustus 2018.

Deel deze pagina: