... / ... / ... / ... / 2018-03 / Sneller af van koemelkallergie

Sneller af van koemelkallergie

Wetenschappers, artsen en een producent van zuivelproducten hebben samen een product ontwikkeld, waarmee kinderen mogelijk sneller over een koemelkallergie heen kunnen groeien.

Verhit
Het is een poeder met koemelkeiwitten die op een geprotocolleerde manier zijn verhit, waardoor ze geen merkbare allergische reactie veroorzaken. Deze verhitte eiwitten kunnen het afweersysteem wel ongemerkt laten wennen aan koemelkeiwit, waardoor het kind koemelk eerder gaat verdragen.

baby zuigflesKids gezocht
Voor de studie zijn de onderzoekers op zoek naar tweehonderd baby’s en peuters die van hun ouders mogen meedoen aan een studie naar een nieuwe behandeling van koemelkallergie.

Buikkramp
Bij circa 3.500 baby’s en peuters wordt jaarlijks een koemelkallergie vastgesteld. Deze kinderen krijgen direct klachten, zodra ze koemelk drinken. De klachten zijn bijvoorbeeld zwelling van de lippen, ogen of gezicht, rode jeukende vlekken, buikkrampen, braken of luchtwegklachten. De behandeling bestaat nu uit een koemelkvrij dieet. Deze kinderen hebben ook een groter risico op het ontwikkelen van andere voedselallergieën.

Voedselindustrie
“De methode van de verhitte eiwitten is niet nieuw”, licht projectleider Nicolette de Jong van het Erasmus MC toe. “Maar de producent heeft nu, na jarenlang onderzoek, een gestandaardiseerde en gevalideerde receptuur ontwikkeld die is vastgelegd in een streng protocol dat voldoet aan alle eisen die aan de voedselindustrie worden gesteld.”

Nieuw inzicht
Tot op heden is er geen goede, veilige behandeling van een voedselallergie, behalve het vermijden van het voedingsmiddel waarvoor een kind allergisch is. Maar de toediening van verhitte koemelkeiwitten past in een nieuwe behandelwijze die is gebaseerd op een betrekkelijk nieuw inzicht in de allergologie.

Afweersysteem
“In sommige gevallen worden minimale hoeveelheden van een allergeen wel verdragen en wordt iemand pas ziek bij grotere hoeveelheden. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om dit allergeen niet meer volledig uit het dieet verwijderen, maar juist het afweersysteem van de patiënt voorzichtig bloot stellen aan kleine hoeveelheden.”

Kinderen
Laboratoriumonderzoek heeft bewezen dat het verhitte koemelkpoeder werkt. Nu moet wetenschappelijk komen vast te staan dat behandeling met dit poeder ervoor zorgt dat kinderen met koemelkallergie er daadwerkelijk eerder overheen groeien. Voor het onderzoek zijn tweehonderd kinderen met een koemelkallergie nodig, in de leeftijdsgroep van drie maanden tot twee jaar.

iAge
Kinderen uit het hele land kunnen meedoen, omdat de studie wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen. Deelnemers zijn voor het starten van de studie ongeveer een dag kwijt, in het ziekenhuis van hun keuze. Daar worden eerst allerlei testjes gedaan. Meer informatie over de studie en over aanmelding is te vinden op de website van iAge.

Lees ook het persbericht.

gepubliceerd: 16 maart 2018.

Deel deze pagina: