2017

1 /  

 • 'Dik word je tussen oud & nieuw en kerst'

  Nederland schuift de komende dagen aan voor het kerstdiner. Internist-endocrinoloog Aart-Jan van de Lelij vertelt hoe je die dagen zonder maagzuurremmers doorkomt.

  gepubliceerd: 24 december 2017

  Lees meer
 • Hoe voorkom je een winterdip?

  De donkere dagen van december: de een wordt er vrolijk van, de ander somber en lusteloos. Psychiater Witte Hoogendijk geeft tips tegen een winterdip.

  gepubliceerd: 22 december 2017

  Lees meer
 • Meerjarencontract met Zilveren Kruis

  Het Erasmus MC heeft met zorgverzekeraar Zilveren Kruis een contract gesloten voor de jaren 2018, 2019 en 2020.

  gepubliceerd: 21 december 2017

  Lees meer
 • Meer longtransplantaties met nieuwe machine

  Het Erasmus MC verwacht jaarlijks 35% meer patiënten te kunnen helpen die op de wachtlijst staan voor een longtransplantatie, dankzij een nieuwe doorbloedingsmachine.

  gepubliceerd: 20 december 2017

  Lees meer
 • Gentherapie werkt bij hemofilie B

  Onderzoekers van het Erasmus MC zijn er, samen met collega's van drie andere umc's, in geslaagd een gentherapie succesvol te laten werken tegen de bloedingsziekte hemofilie B.

  gepubliceerd: 20 december 2017

  Lees meer
 • Groot onderzoek vuurwerkletsel

  Wetenschappelijk onderzoekers brengen, met de hulp van twaalf ziekenhuizen, de gezondheidsschade in kaart die wordt veroorzaakt door consumentenvuurwerk. Dat gebeurt in december en januari.

  gepubliceerd: 18 december 2017

  Lees meer
 • ‘Datajongens’ vinden voorspellende genen

  Data-analisten van ABN Amro, Deloitte en Quantillion lijken een genengroep te hebben gevonden die straks mogelijk voorspelt welke leukemiebehandeling het beste past.

  gepubliceerd: 18 december 2017

  Lees meer
 • Weinig spiermassa: slechter herstel

  Aan de hand van de omvang van de skeletspiermassa van patiënten kan in de toekomst worden voorspeld hoe de patiënt zijn operatie zal doorstaan.

  gepubliceerd: 15 december 2017

  Lees meer
 • Vorm van haar staat in DNA

  Steil, krullend of golvend? Onderzoekers van onder andere Erasmus MC hebben diverse genen gevonden die de haarvorm beïnvloeden.

  gepubliceerd: 14 december 2017

  Lees meer
 • 3D-echo maken met simpele plastic dop

  Een plastic dopje waarin her en der gaatjes zijn geprikt. Met deze ogenschijnlijk simpele aanpassing kunnen straks goedkope, hoge kwaliteit 3D-echo’s worden gemaakt.

  gepubliceerd: 8 december 2017

  Lees meer
 • Analyse van combinatietherapie hersentumoren

  Neuro-oncoloog prof.Martin van den Bent heeft twee wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die wereldwijd bepalend zijn voor de behandeling van patiënten met bepaalde hersentumoren.

  gepubliceerd: 7 december 2017

  Lees meer
 • Nieuwbouw: we hebben de sleutel

  Onder toeziend oog van ruim 1.500 medewerkers van het Erasmus MC en Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC is dinsdag 5 december de sleutel van eigenaar gewisseld.

  gepubliceerd: 6 december 2017

  Lees meer
 • Autistische puber minder onhandig na training

  Pubers met autisme hebben baat bij een speciale training op gebied van seksualiteit en relaties. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog dr. Kirsten Visser.

  gepubliceerd: 5 december 2017

  Lees meer
 • Dertienduizend lampionnen voor Sophia

  Meer dan dertienduizend basisschoolleerlingen lopen begin december op verschillende plaatsen in het land met lampionnen de Sophia Lichtjestocht.

  gepubliceerd: 4 december 2017

  Lees meer
 • Kapitaalinjectie voor Quantib

  Quantib ontvangt € 4,5 miljoen van Holland Venture en InnovationQuarte. Deze investering is bekendgemaakt op 's werelds grootste radiologiebeurs, in Chicago.

  gepubliceerd: 1 december 2017

  Lees meer
 • Website voor patiënten over nieuwe Erasmus MC

  Het Erasmus MC heeft een website voor patiënten gelanceerd over de verhuizing naar de nieuwbouw, die half mei 2018 zal plaatsvinden.

  gepubliceerd: 30 november 2017

  Lees meer
 • Bomen naar daktuinen gehesen

  Kranige kerels hebben dinsdag 28 november tientallen fruitbomen opgehesen en gepoot in de nieuwe daktuinen van het Erasmus MC.

  gepubliceerd: 28 november 2017

  Lees meer
 • Gamend naar je pensioen

  Medewerkers die op de werkvloer een divers leefstijlprogramma aangeboden krijgen, gaan gezonder leven, verliezen gewicht en worden mentaal fitter.

  gepubliceerd: 28 november 2017

  Lees meer
 • Combi-therapie hiv toch beste

  Behandeling met slechts één virusremmer in plaats van de gebruikelijke drie blijkt op lange termijn toch niet voldoende te werken. Een combinatiepil is toch het beste.

  gepubliceerd: 24 november 2017

  Lees meer
 • Sensor houdt vinger aan de pols bij hartpatiënt

  Patiënten met hartfalen die regelmatig vocht vasthouden, kunnen op afstand in de gaten worden gehouden met de sensor CardioMEMS. Cardioloog in het Erasmus MC dr. Jasper Brugts heeft de techniek als eerste ter wereld toegepast in combinatie met een steunhart.

  gepubliceerd: 23 november 2017

  Lees meer
 • Expertnetwerk komt samen in het Erasmus MC

  In het Erasmus MC vindt 17 november een bijeenkomst plaats om de toekomst van de Europese Referentie Netwerken (ERN's) voor zeldzame ziekten vorm te geven. De ERN's zijn innovatieve, internationale samenwerkingsplatforms voor specialisten op het gebied van bijzondere, weinig voorkomende en complexe aandoeningen.

  gepubliceerd: 16 november 2017

  Lees meer
 • Ranking Times: plaats 40

  Het Erasmus MC staat op plaats 40 in de World University Rankings 2018, van The Times uit Londen.

  gepubliceerd: 14 november 2017

  Lees meer
 • 'Piano brengt ons bij elkaar'

  De piano in de Passage is sinds kort niet alleen doordeweeks te bespelen, maar ook in het weekeinde. Daar heeft patiënt John Vos voor gezorgd.

  gepubliceerd: 14 november 2017

  Lees meer
 • Campagne tegen hepatitis gestart

  Leverartsen dr. Rob de Knegt en prof. dr. Rob de Man en epidemioloog prof. dr. Jan Hendrik Richardus hebben op 9 november een landelijke hepatitiscampagne afgetrapt.

  gepubliceerd: 10 november 2017

  Lees meer
 • Nutritional Assessment bekroond

  Op het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is het Erasmus MC uitgeroepen tot het Best Practice-ziekenhuis op het gebied van Nutritional Assessment.

  gepubliceerd: 10 november 2017

  Lees meer
 • Zeeuw krijgt 4.000e donornier

  De 52-jarige Edwin van Immerseel uit Terneuzen kreeg dinsdag 7 november als vierduizendste patiënt een nier geïmplanteerd. Zijn vrouw Connie was donor.

  gepubliceerd: 9 november 2017

  Lees meer
 • Hoge score in US-ranking

  US News & World Report heeft z'n ranglijst Best Global Universities for Clinical Medicine gepubliceerd. Het Erasmus MC staat deze editie op plaats 27.

  gepubliceerd: 8 november 2017

  Lees meer
 • Zorgverleners luiden noodklok over aanpak hersenletsel

  We weten nog te weinig over hoe we traumatisch hersenletsel moeten aanpakken. Meer en beter gecoördineerd onderzoek is hard nodig. Dat is de boodschap van een speciale editie van het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Neurology, die op 7 november door experts werd aangeboden aan het Europees Parlement. Vanuit Nederland schreven artsen en onderzoekers van het Erasmus MC, LUMC, HaaglandenMC en het UMCG mee.

  gepubliceerd: 7 november 2017

  Lees meer
 • Hoe ga je zo fijn mogelijk dood?

  Wetenschappelijk onderzoeker dr. Judith Rietjens heeft een online publiekscollege gegeven over de vraag hoe je je goed voorbereidt op de dood.

  gepubliceerd: 3 november 2017

  Lees meer
 • € 1,4 miljoen voor MARIO

  Onderzoekers van het Erasmus MC en VUmc ontvangen € 1.4 miljoen om langdurig onderzoek te verrichten naar kinderen van ouders met stemmingsstoornissen.

  gepubliceerd: 31 oktober 2017

  Lees meer
 • MRI-magneten op hun plek

  Patiënten profiteren straks als een van de eersten in de wereld van de nieuwste technieken op het gebied van MRI-diagnostiek.

  gepubliceerd: 30 oktober 2017

  Lees meer
 • Blessureleed in topvoetbal

  Met een symposium over de rol van orthopedie in het topvoetbal neemt orthopedisch chirurg Rien Heijboer op 1 november afscheid.

  gepubliceerd: 27 oktober 2017

  Lees meer
 • Radioactieve 'zaadjes' tegen borstkanker

  Erasmus MC is als eerste in Europa gestart met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten door het plaatsen van 'zaadjes' in de borst. Patiënten hoeven nu niet meer wekenlang naar het ziekenhuis voor bestraling maar zijn in een keer klaar.

  gepubliceerd: 25 oktober 2017

  Lees meer
 • Proefschriftprijs voor Meester

  Dr. Reinier Meester heeft als bekroning voor zijn 'excellent onderzoek binnen de gezondheidswetenschappen' de Catharina Pijls-prijs ontvangen.

  gepubliceerd: 20 oktober 2017

  Lees meer
 • Met GERS een completere student

  De EUR start een project waarbij studenten zelf hun onderwijs verdiepen. In het Erasmus MC boekt het soortgelijke project GERS al járen succes.

  gepubliceerd: 11 oktober 2017

  Lees meer
 • Els Borst Prijs voor Frauenfelder

  Verpleegkundig specialist in het Erasmus MC Odile Frauenfelder heeft de prestigieuze Els Borst Prijs gewonnen.

  gepubliceerd: 10 oktober 2017

  Lees meer
 • Zij aan zij met de prof

  Het Erasmus Netwerk voor Vrouwelijke Hoogleraren heeft 5 oktober een Empower Inspire & Motivate-evenement gehouden voor meisjes uit 4, 5 en 6-vwo.

  gepubliceerd: 6 oktober 2017

  Lees meer
 • Ketenzorg voor herseninfarct

  Zes zorginstanties in de regio Rotterdam smeden samen de behandelroute voor mensen met een acuut herseninfarct (CVA) tot een hecht geheel.

  gepubliceerd: 4 oktober 2017

  Lees meer
 • Onderzoek Downsyndroom en bewegen

  Dr. Thessa Hilgenkamp ontvangt bijna € 1 miljoen om onderzoek te verrichten naar mensen met het syndroom van Down en waarom ze zo weinig bewegen.

  gepubliceerd: 3 oktober 2017

  Lees meer
 • Casper van Eijck Rotterdammer van het jaar

  Prof. Casper van Eijck van het Erasmus MC is door de stichting Ons Rotterdam uitgeroepen tot Rotterdammer van het jaar 2017.

  gepubliceerd: 2 oktober 2017

  Lees meer
 • Over hartfalen en hersentumoren

  Monitor, het magazine van het Erasmus MC, is online verschenen. In de nieuwe uitgave onder meer aandacht voor de vorderingen in het onderzoek naar hartfalen en hersentumoren.

  gepubliceerd: 29 september 2017

  Lees meer
 • Medicatie op basis DNA-profiel

  Het Erasmus MC heeft een polikliniek Farmacogenetica in het leven geroepen. Hier kunnen patiënten terecht die beginnen met psychiatrische medicatie.

  gepubliceerd: 29 september 2017

  Lees meer
 • Startschot Havenpolikliniek op 1 oktober

  De bestuurders van het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Daarmee gaat 1 oktober 2017 officieel de Havenpolikliniek van start, 90 jaar na de oprichting van het Havenziekenhuis.

  gepubliceerd: 26 september 2017

  Lees meer
 • 'Kijk verder dan de buik breed is'

  Artsen die mensen met ernstig overgewicht op hun spreekuur krijgen, moeten niet te snel concluderen dat de patiënt slechts verkeerd eet en te weinig beweegt.

  gepubliceerd: 25 september 2017

  Lees meer
 • Rolstoelgebruikers fitter maken

  Speciaal voor mensen in een rolstoel hebben Erasmus MC en Rijndam Revalidatie een leefstijlmodule ontwikkeld. Die maakt hen fitter en gezonder.

  gepubliceerd: 22 september 2017

  Lees meer
 • Magnesiumgehalte wijst op dementie

  55-Plussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed hebben vaker dementie dan ouderen met normale waarden. Het risico op dementie is bij een afwijkende spiegel dertig procent hoger.

  gepubliceerd: 21 september 2017

  Lees meer