... / ... / ... / ... / 2017-12 / Dertienduizend lampionnen voor Sophia

Dertienduizend lampionnen voor Sophia

Meer dan dertienduizend basisschoolleerlingen lopen begin december op verschillende plaatsen in het land met lampionnen de Sophia Lichtjestocht.

Lichtjes voor Sophia

Acties bedenken
De Lichtjestocht is een nieuwe activiteit van de jaarlijkse inzamelingscampagne Lichtjes voor Sophia. Mensen die het Erasmus MC-Sophia een warm hart toedragen, kunnen ook dit jaar weer zelf acties bedenken en aanmelden op de site.

Kerstboom
Op 7 december start de campagne met het aansteken van de grote kerstboom die, zoals elk jaar, aan de voet van de trappen naar het Sophia Kinderziekenhuis is neergezet. De 20 meter lange Veluwse fijnspar is vorige week gekapt op Kroondomein Het Loo bij Hoog Soeren. 

Camperbus 
De opbrengst van Lichtjes voor Sophia gaat dit jaar naar de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie, waar Gwen Dieleman en Sabine Mous onderzoek doen naar autisme. Van de opbrengst wordt onder meer de Sophia Zorgbus aangeschaft, een camperbus ingericht als mobiele onderzoeksruimte. De onderzoekers gaan met de bus langs bij kinderen met autisme.

Prikkels
“Voor kinderen met autisme is het niet vanzelfsprekend om naar het ziekenhuis te komen”, legt Sabine Mous uit. “Ze worden vaak overspoeld door alle prikkels en kunnen zich erg angstig voelen tijdens het bezoek. Met de Sophia Zorgbus kunnen deze kinderen aan huis, in hun vertrouwde omgeving, worden bezocht en onderzocht.”

Erfelijk
Autisme komt vaak voor in Nederland: circa 1% van de kinderen heeft het, maar er is nog weinig bekend over de biologische oorzaken van de aandoening. “We weten wel dat onze genen een grote rol spelen, en dat autisme erfelijk kan zijn”, zegt Mous. “Maar welke genen er precies bij betrokken zijn, blijft onduidelijk. Wij zullen onderzoek doen naar de verschillende genetische oorzaken. Het doel is om de kennis te vergroten en daarmee de zorg te verbeteren.”

Uitkomst
De Sophia Zorgbus wordt straks niet alleen gebruikt voor onderzoek naar autisme. Ook andere wetenschappers kunnen er gebruik van maken bij hun onderzoek naar ziekten bij kinderen. “Voor andere kinderen met ernstige aandoeningen is het net zo lastig om voor onderzoek naar ons ziekenhuis te komen. De reis is vaak lang en bovendien moeten deze kinderen al zo vaak naar het ziekenhuis voor hun behandeling. De bus is echt een uitkomst.”
Meer informatie is te vinden op de campagnewebsite www.lichtjessophia.nl.

gepubliceerd: 4 december 2017.

Deel deze pagina: