... / ... / ... / ... / 2017-12 / ‘Datajongens’ vinden voorspellende genen

‘Datajongens’ vinden voorspellende genen

Data-analisten van ABN Amro, Deloitte en Quantillion lijken een genengroep te hebben gevonden die straks mogelijk voorspelt welke leukemiebehandeling het beste past.

hackathon, Peter van der Spek

Genengroep
Met behulp van data-analyses die datascientists al bij banken gebruiken, is het analisten van de ABN Amro bank, Deloitte en data-bedrijf Quantillion gelukt om een genengroep te identificeren aan de hand waarvan kinderoncologen straks mogelijk kunnen bepalen welk behandelprotocol het beste past bij een kind met leukemie.

Bioinformatica
De ontdekking werd gedaan in juni, tijdens een hackathon die ABN Amro organiseerde in het kader van zijn jaarlijkse beyond banking days. De databrainstormsessie werd georganiseerd door Peter van der Spek van Klinische Bioinformatica van het Erasmus MC en Tjebbe Tauber van ABN Amro, die elkaar kennen van de stichting Inspire2Live.

Genmutaties
Van der Spek verzamelde samen met moleculair bioloog Jules Meijerink van het Prinses Maxima Kinderoncologisch Centrum in Utrecht de data van 270 kinderen met leukemie. Van deze ziekte is bekend dat slechts de helft van de kinderen goed reageert op de behandeling. Dertig procent krijgt ernstige bijwerkingen en twintig procent overleeft de ziekte niet. Men denkt dat dit te maken heeft met bepaalde genmutaties, maar waar het precies aan ligt, is niet bekend.

Stoomcursus
Na een stoomcursus geneeskunde gingen de genoemde ‘datajongens’ aan de slag. Met behulp van analyses die data-analisten al gebruiken in het bankwezen, lukte het de analisten om de genoemde genengroep te vinden. “Het gaat er name om dat straks een onderbouwde keuze kan worden gemaakt voor een standaard, high risk or low risk protocol bij de behandeling van kinderen met leukemie”, licht Van der Spek toe.


Veldbedjes
De datascientists brachten daarvoor - zoals dat gaat bij een hackathon – 48 uur achter hun computer door. Met af en toe een slok koffie of cola, een hap fastfood en een powernap op een van de veldbedjes die in het pand waren opgesteld.

Verrassend
Deze manier van data-onderzoek biedt volgens Peter van der Spek grote mogelijkheden voor de medische wereld. “Door twee werelden te combineren, ontdek je  dingen die je via het gebruikelijke medisch onderzoek niet kunt blootleggen. Datascientists kijken heel anders naar zo’n set gegevens. Zij kunnen verrassende verbanden leggen.”

Huidkanker
De bevindingen worden komende jaar door medisch onderzoekers wetenschappelijk gevalideerd. Bij de eerstvolgende hackathon van ABN Amro wordt eenzelfde set big data geanalyseerd. Dan betreft het gegevens van patiënten die zijn behandeld aan huidkanker.

gepubliceerd: 18 december 2017.

Deel deze pagina: