... / ... / ... / ... / 2017-11 / 'Piano brengt ons bij elkaar'

'Piano brengt ons bij elkaar'

De piano in de Passage is sinds kort niet alleen doordeweeks te bespelen, maar ook in het weekeinde. Daar heeft patiënt John Vos voor gezorgd.

video_url

Video: piano

Download video piano

Creativiteit
De laatste maanden is Vos vaak opgenomen geweest in het Erasmus MC. Hij is dan bijna elke dag te vinden bij de piano. "Je gaat niet voor je plezier naar het ziekenhuis, integendeel. Maar toch, dat ik hier iedere dag mijn creativiteit kwijt kan, doet mij echt heel goed. En dan heb ik het niet alleen over het spelen, maar ook over ontmoetingen met mensen. "

Muziek
In het weekeinde bleek de piano 'dicht' te zijn. Vos nam intern contact op met het verzoek de piano ook in het weekend te openen. "Ik kijk altijd erg uit naar het moment op de dag dat ik een uurtje van de kamer af mag om muziek te spelen", zegt Vos. "Ik was dan ook blij toen ik hoorde dat de piano op zaterdag en zondag beschikbaar is."

Baby
John Vos (51) is geboren met taaislijmziekte en komt zijn hele leven in het ziekenhuis. "Toen ik baby was, zeiden de artsen tegen mijn ouders: 'jullie mogen blij zijn als jullie kind 10 jaar wordt.'"

Mandala's
Het ziekenhuis kende hij vroeger vooral als een onveilige plek. "Als kind, begin jaren zeventig, was de verhouding tussen arts en jonge patiënt afstandelijk. Artsen die bijvoorbeeld ineens een ingreep doen zonder dat met je te bespreken." Na een periode met weinig opnames, kwam daar begin 2000 verandering in. "Ik miste toen echt afleiding in het ziekenhuis. Ik heb voor de grap weleens wat ideeën in de ideeënbus gedaan, en vroeg om creatieve bezigheden, zoals muziek. Ik denk dat het Erasmus MC daar toen nog niet aan toe was. Ik zorgde toen zelf voor creativiteit door mandala's te tekenen."

Droom
Toen Vos later voor poliklinische bezoeken weer naar het Erasmus MC kwam en de piano zag staan, werd hij blij: "Voor mij kwam een droom uit."

Wildvreemd
Hij vervolgt: "Ik weet zeker dat muziek een emotioneel sociaal bindmiddel is. Het gebeurt vaak dat als ik zit te spelen mensen even komen luisteren. Zo ontmoette ik een arts met wie ik gesprekken had over het ziek zijn. Of een man met wie ik nu nog contact heb via Facebook. Een Antilliaanse vrouw die druk hobbelde tussen haar kind dat in een ander ziekenhuis lag en haar die broer hier was opgenomen. Ze liep dan altijd langs de piano om te ontladen. Eigenlijk zijn het wildvreemde mensen, maar door de piano kom je toch bij elkaar."

Restaurant
Vos hoopt dat het Erasmus MC creatieve activiteiten voor patiënten uitbreidt en blijft faciliteren. "Ik denk dat dat goed is voor de gezondheid en het voorkomen van verveling. Want of je nou buiten op straat loopt, in een restaurant zit te eten, of in het ziekenhuis ligt: je wilt allemaal kwaliteit van leven."

John Vos speelt piano in De Passage

gepubliceerd: 14 november 2017.

Deel deze pagina: