... / ... / ... / ... / 2017-11 / Nutritional Assessment bekroond

Nutritional Assessment bekroond

Op het jaarcongres van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten is het Erasmus MC uitgeroepen tot het Best Practice-ziekenhuis op het gebied van Nutritional Assessment.

buikomtrek
Voedingsstatus

Het congres van de diëtisten vond op 7 november in Utrecht plaats en stond in het teken van het bepalen van de voedingsstatus van patiënten.

Beter in kaart
De prijs ging naar afdeling diëtetiek en diëtist Wesley Visser werd tijdens de bijeenkomst geïnterviewd over dit onderwerp. Hij lichtte toe dat zijn afdeling druk bezig is geweest om de voedingsstatus van patiënten nog beter in kaart te brengen.

Beoordelen
Nutritional assessment omschrijft Visser als is het systematisch beoordelen van de voedingstoestand en voedingsbehoefte. Dit vormt een onderdeel van het diëtistisch onderzoek en helpt bij het vaststellen van de diëtistische diagnose, het behandelplan en het evalueren van het voedingsbeleid.

calorimetrieMetingen
Voor de beoordeling van de voedingstoestand en voedingsbehoefte worden drie soorten metingen uitgevoerd, zegt hij: 1. Voedselinname, verbruik en verliezen. 2. Lichaamssamenstelling en nutriëntenreserves. 3. Functionele parameters

Spiermassa
Visser: "Verlies van spiermassa kan tijdens de ziekte erg snel gaan. Zo kunnen oudere patiënten gedurende een ziekenhuisopname binnen drie dagen tot wel twee kilo spiermassa verliezen. Het is dan ook belangrijk dat patiënten in een zo goed mogelijke voedingsstatus verkeren. Hierbij speelt vooral de spiermassa een rol. Duidelijk is dat iemands BMI en gewicht weinig zeggen over z'n spiermassa."

BIA-meting
"Wij meten de spiermassa met een bio-elektrische impedantie analyse, die herkenbaar is aan de plakkertjes. De BIA-meting is gebaseerd op de elektrische geleiding van wisselstroom door het lichaam, en de weerstand die deze ondervindt. Vetmassa geleidt stroom slecht, spieren en bloed juist goed."
impedantie
  

gepubliceerd: 10 november 2017.

Deel deze pagina: