... / ... / ... / ... / 2017-11 / Sensor houdt vinger aan de pols bij hartpatië...

Sensor houdt vinger aan de pols bij hartpatiënt

Patiënten met hartfalen die regelmatig vocht vasthouden, kunnen op afstand in de gaten worden gehouden met de sensor CardioMEMS. Cardioloog in het Erasmus MC dr. Jasper Brugts heeft de techniek als eerste ter wereld toegepast in combinatie met een steunhart.

Ingrijpen
De sensor kan vanaf elke locatie gegevens over de conditie van de patiënt doorgeven aan de cardioloog. Die kan vervolgens op afstand tijdig ingrijpen, door bijvoorbeeld de medicatie aan te passen. Hierdoor loopt de patiënt minder lang door met klachten en hoeft minder vaak naar het ziekenhuis. Met de eerste patiënt gaat het goed: de operatie is vorige week met succes uitgevoerd.

Combinatie
Brugts voorspelt: "De combinatie van het steunhart en de druksensor als hybride constructie gaat de behandeling van hartfalen in de toekomst drastisch veranderen en zal ons vele nieuwe inzichten geven."

Noodzakelijk
Hartfalen komt in Nederland jaarlijks bij 150.000 mensen voor. "Dat zal de komende jaren sterk toenemen", zegt Brugts. "Enerzijds door vergrijzing, anderzijds door betere behandeling van het hartinfarct. Omdat steeds meer patiënten een hartinfarct overleven, neemt het aantal mensen toe bij wie de pompfunctie van het hart tekortschiet. Ik denk dat innovatieve technieken zoals CardioMEMS noodzakelijk zijn om die toename aan te kunnen."

Persbericht
Lees meer in het persbericht van het Erasmus MC.

gepubliceerd: 23 november 2017.

Deel deze pagina: