... / ... / ... / ... / 2017-11 / Hoge score in US-ranking

Hoge score in US-ranking

US News & World Report heeft z'n ranglijst Best Global Universities for Clinical Medicine gepubliceerd. Het Erasmus MC staat deze editie op plaats 27.

US News best rankings
Research

Het Amerikaanse medium brengt research op het gebied van 'clinical medicine' in kaart, onder meer bij anesthesiologie, cardiologie, inwendige geneeskunde, radiologie en chirurgie.

Angelsaksisch

Traditioneel bestaat de top uit Angelsaksische universiteiten. Dat is dit jaar ook zo. In de bovenste 25 plaatsen staan alleen de universiteiten van Leuven (België) en Karolinska (Zweden).

Ranking US News nov2017-240Rotterdam
De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) bezet plaats 27. Omdat de lijst alleen de beste 1.250 universiteiten ter wereld in kaart brengt, kan deze positie worden beschouwd als een hoge score.

Amerikaans, Brits
De top 3 is Amerikaans: Harvard, Johns Hopkins, Universiteit van Californië. In Europa zijn de drie beste researchinstituten Brits: Oxford, Imperial College Londen en Cambridge. De EUR staat in de Europese lijst op plaats 8.

Nederland
US News noemt als drie beste researchinstituten in Nederland: Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht. De invloed van de lijst is moeilijk vast te stellen. Het medium behoort, met Time en Newsweek, tot de drie grootste nieuwsmagazines van de VS.

Web of Science

De rangorde is onder meer gebaseerd op publicaties in vakbladen die in kaart zijn gebracht door Web of Science, in de periode 2011 - 2015. Web of Science houdt meer dan 18.000 vakbladen bij, op allerlei vakterreinen. Ook de reputatie telt mee. Zie de methodiek.

Toch belangrijk
Rik Iping van de afdeling Onderzoeksbeleid & Advies van het Erasmus MC reageert: "Ondanks dat er veel valt af te dingen op rankings, met name over hoe ze tot stand komen, is het goed om er toch aandacht aan te besteden en ze zeker niet links te laten liggen. Er wordt wereldwijd immers wel degelijk naar rankings gekeken en voor mogelijke externe samenwerkingspartners en internationale studenten kan een goede score best belangrijk zijn. Voor ons imago hebben rankings dus wel degelijk invloed en mogen we tevreden zijn dat we hierin al jaren hoge scores halen."

gepubliceerd: 8 november 2017.

Deel deze pagina: