... / ... / ... / ... / 2017-11 / Gamend naar je pensioen

Gamend naar je pensioen

Medewerkers die op de werkvloer een divers leefstijlprogramma aangeboden krijgen, gaan gezonder leven, verliezen gewicht en worden mentaal fitter.

Perfect Fit

Overgewicht
Werkend Nederland moet straks tot zijn 67e doorwerken, maar vertoont evenals niet-werkend Nederland ongezond gedrag: roken, drinken, verkeerd eten, te weinig bewegen, te veel stress. Met welvaartsaandoeningen zoals overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes tot gevolg. Hoe zorgen werkgevers dat hun werknemers tot hun pensioen gezond, vitaal en aan het werk blijven?

Coaching
Bedrijfsarts en wetenschappelijk onderzoekster Tessa Kouwenhoven-Pasmooij van het Erasmus MC heeft het antwoord. Als medewerkers een 'blended' leefstijlprogramma volgen waarin e-health, online leefstijl-games en persoonlijke coaching worden gecombineerd en op maat gesneden, gaan ze gezonder leven, verliezen ze gewicht en worden ze mentaal fitter.

Defensie
Kouwenhoven, werkzaam bij de Arbodienst van het Erasmus MC, implementeerde twee blended leefstijlprogramma's en testte het effect onder andere bij honderden medewerkers van de Nationale Politie, Defensie en haar eigen Erasmus MC. Ze deed dat in samenwerking met de afdeling Epidemiologie en Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ) en het Centrum Gezond Gewicht.

Reis je Fit
In een van haar studies bekeek Kouwenhoven het effect van de online 'serious game' Reis je Fit, waarbij deelnemers met overgewicht in twee teams werden ingedeeld die met elkaar een competitie aangingen. Inzet was zo veel mogelijk bewegen. Met de geregistreerde bewegingen waren punten te verdienen.

Fanatiek
"De deelnemers bleken buitengewoon fanatiek te worden van het competitieve element en bewogen allemaal meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid", constateerde Kouwenhoven. "Ze verloren gemiddeld 6 kilo lichaamsgewicht. Hun buikomvang nam met bijna 6 cm af. En dat dus grotendeels op eigen kracht met steun van collega's. Door optimaal gebruik van de digitale mogelijkheden, kost de gidsende inbreng van de arts weinig tijd. Maar het rendement is groot."

Werkvloer
Als bedrijven de blended gezondheidsprogramma's op de werkvloer aanbieden, kan ziekteverzuim worden teruggedrongen. De Arbodienst van het Erasmus MC is hier al mee begonnen. Tessa Kouwenhoven-Pasmooij promoveert op 28 november op haar onderzoek PerfectFit@Work aan het Erasmus MC.

Lees ook het Erasmus MC-persbericht.

gepubliceerd: 28 november 2017.

Deel deze pagina: