... / ... / ... / ... / 2017-11 / Campagne tegen hepatitis gestart

Campagne tegen hepatitis gestart

Leverartsen dr. Rob de Knegt en prof. dr. Rob de Man en epidemioloog prof. dr. Jan Hendrik Richardus hebben op 9 november een landelijke hepatitiscampagne afgetrapt.

campagne Hepatitis

Noodklok
Het drietal luidde met een aantal vakgenoten én de Lever Patiënten Vereniging de noodklok tijdens de Nationale Hepatitis Dag in de Utrechtse Jaarbeurs.  “Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar zo’n 5000 onnodige doden’’, vreest Jan Hendrik Richardus, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid.

Therapieën
Uit onderzoek van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC bleek vorig jaar dat jaarlijks 500 mensen overlijden aan de gevolgen van hepatitis B of C. Onnodig, want tegen de ziekte bestaan effectieve therapieën.

Sluipmoordenaars
Beide ziekten zijn sluipmoordenaars. Veel mensen merken niet dat ze deze ziekten onder de leden hebben, weten leverartsen Rob de Man en Rob de Knegt. “Een levensbedreigende complicatie kan de eerste kennismaking zijn met het feit dat je hepatitis hebt.’’

Risicogroepen
Daarom moeten mensen uit de risicogroepen zich laten onderzoeken, vinden de artsen. “Beide ziekten kunnen goed worden aangepakt. De behandeling voor hepatitis C garandeert bijna honderd procent genezing, de behandeling tegen hepatitis B garandeert voor bijna honderd procent onderdrukking.”

Drugs
Tot de risicogroepen behoren mensen die voor 1992 bloed of bloedproducten hebben ontvangen, mensen met een partner met hepatitis B, zwangeren met hepatitis B, mensen die ooit drugs hebben gebruikt, mensen met afwijkende leverwaarden in hun bloed zonder duidelijke oorzaak en migranten uit niet-Westerse landen.

Huisartsen
In het kader van de campagne wordt (huis)artsen gevraagd patiënten uit de risicogroepen te laten testen op hepatitis B en C. Huisarts Martijn Sijbom, die bij het Nederlands Huisartsen Genootschap het hepatitisdossier beheert, zegt: “Ik wil collega-artsen vragen om alert te zijn. Denk na of een patiënt in een risicogroep zit.’’

Zelf kijken
Mensen kunnen ook zelf kijken of ze tot een risicogroep behoren. Op www.hepatitis.nl wordt uitgebreid informatie gegeven en staat ook een video die speciaal voor deze campagne gemaakt is. 
 

gepubliceerd: 10 november 2017.

Deel deze pagina: